Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR mentine dobanda la 5,25% si ratele RMO

BNR mentine dobanda la 5,25% si ratele RMO


Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a mentinut luni rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, dar a anuntat o gestionare adecvata a lichiditatii, renuntand la expresia "gestionare ferma".

Potrivit unui comunicat transmis de banca centrala, CA-ul BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, care in prezent se ridica la 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.

"BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul BNR.

Anul trecut, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul briefingului de presa care va avea loc la ora 15:00.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1652 ori