BNR mentine dobanda de politica monetara la 6,25%

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 12:25
1205 citiri
BNR mentine dobanda de politica monetara la 6,25%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%, potrivit Mediafax.

"Prin deciziile adoptate se urmareste ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste in vederea consolidarii perspectivelor de reluare a procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale", se arata in comunicatul bancii centrale.

BNR noteaza ca rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a fost de 4,7% in luna septembrie, usor peste nivelul inregistrat in luna anterioara, in conditiile in care amploarea si persistenta deficitului de cerere din economie au atenuat efectul advers exercitat asupra majoritatii preturilor de consum incluse in acest indice de majorarea cotei TVA.

Totodata, CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. 

"Cu toate acestea, posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, o eventuala ajustare mai pronuntata a preturilor administrate in comparatie cu cea avuta in vedere la alcatuirea prognozelor, precum si incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala, in contextul unui climat politic si social tensionat, raman preocupante si reclama in continuare o conduita prudenta a politicii monetare", se mai spune in comunicat.

CA al BNR reitereaza faptul ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind "in mod decisiv de implementarea ferma si consecventa" a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale.

"Aceasta constituie o preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale", noteaza BNR.

Totodata, banca centrala a reiterat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

CA al BNR a analizat si aprobat marti si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat joi, 4 noiembrie.

Aceasta a fost ultima sedinta de politica monetara a CA al BNR anuntata pentru acest an.

Prima sedinta de politica monetara din 2011 este programata pentru data de 5 ianuarie.

CA al BNR a decis la precedentele trei sedinte de politica monetara, din iunie, august si septembrie, sa mentina dobanda la nivelul minim istoric de 6,25% si sa tina neschimbate ratele rezervelor minime obligatorii, si a intrerupt astfel relaxarea politicii monetare din cauza efectelor majorarii TVA asupra inflatiei.

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, aplicata incepand cu luna iulie, a condus la o accelerare a inflatiei pana la o rata anuala de 7,58% in septembrie, maximul ultimilor doi ani. 

Banca Nationala a Romaniei a majorat, in luna august, estimarea privind inflatia la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, desi tinteste o rata anuala de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

#bnr, #dobanda, #monetara, #politica , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO