Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR men?ine dobanda la 10,25%

BNR men?ine dobanda la 10,25%
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina dobanda cheie la 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, si sa lase rezervele minime obligatorii la nivelul actual, de 18% pentru pasivele in lei si de 40% pentru cele in valuta. Analistii chestionati de NewsIn mizau insa pe reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, dupa ce, la ultima sedinta de politica monetara, banca centrala scazuse nivelul acestora de la 20% la 18%.


BNR a mentionat ca va continua sa gestioneze "adecvat" lichiditatea din sistemul bancar prin "utilizarea activa a operatiunilor de piata monetara"."Consiliul de Administratie (CA) al BNR reitereaza faptul ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice", se arata in comunicatul bancii centrale.Anuntul BNR nu a influentat pe moment, in nicio directie, evolutia monedei nationale, cursul mentinandu-se la cotatii apropiate de 4,06 lei/euro la 5 minute dupa publicarea deciziei (15:23).BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7% pana la 10,25% pe an de la sfarsitul lui octombrie 2007 pana la finalul lui iulie 2008. In ultimele doua sedinte din 2008, banca centrala a mentinut dobanda cheie, insa pe 30 octombrie a decis coborarea nivelului rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, pana la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008, pentru a ridica nivelul lichiditatii din piata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1299 ori