BNR: Legea falimentului personal poate intarzia reluarea creditarii

Marti, 23 Martie 2010, ora 18:15
1682 citiri
BNR: Legea falimentului personal poate intarzia reluarea creditarii

Adoptarea legii falimentului personal ar putea forta bancile sa caute garantii suplimentare pentru finantare si va restrictiona accesul la credite, sustine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, aratand ca banca centrala a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului.

"Proiectul legii falimentului personal in aparenta este generos. In esenta lui, insa, este posibil sa ne trezim in fata unor prevederi legale care sa provoace o presiune puternica asupra unui sistem, ma refer la sistemul bancar, care si asa suporta un proces de incetinire a creditarii.

Intr-un moment in care asteptam zorii increderii in economia noastra, care sa stimuleze bancile sa relanseze creditarea, un astfel de act normativ ar putea sa descurajeze procesul si sa vedem bancile in cautare de garantii peste garantii ca sa dea un credit", a declarat Vasilescu pentru MEDIAFAX.

El a adaugat ca a fost solicitata o opinie de la Banca Nationala a Romaniei, in calitate de reglementator si supraveghetor al sistemului bancar, iar punctul de vedere al bancii centrale a fost defavorabil proiectului.

"Cei care intr-o prima faza s-ar bucura ca li se face o favoare, intr-o a doua faza s-ar putea sa vada ca ajung foarte greu la creditele pe care si le doresc.

De altfel, BNR nu s-a pronuntat in favoarea acestui proiect de act normativ prin opiniile transmise Parlamentului", a afirmat Vasilescu.

Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.

Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocand probleme de legalitate.

De asemenea, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis Parlamentului un punct de vedere prin care se opune promulgarii acestei legii, considerand ca poate induce un risc suplimentar in sistem, mai ales in conditii de criza.

Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatiilor, care este camera decizionala. 

Impactul social media asupra sănătății mintale a tinerilor români: O criză în creștere
Impactul social media asupra sănătății mintale a tinerilor români: O criză în creștere
În contextul actual, social media a devenit omniprezentă în viața cotidiană, iar impactul acesteia asupra sănătății mintale, în special în rândul tinerilor, este din ce în ce mai...
Artiștii de top din industria muzicală vor putea în curând să producă muzica folosind inteligența artificială
Artiștii de top din industria muzicală vor putea în curând să producă muzica folosind inteligența artificială
Universal Music Group (UMG), cea mai mare casă de discuri din lume, a anunțat un parteneriat cu SoundLabs, un start-up de tehnologie muzicală axat pe inteligență artificială, pentru a...
#bancar, #banci, #bnr, #creditare, #falimentului, #legea, #personal, #sistem , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  3. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  4. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  5. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  6. Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
  7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  8. Premierul Marcel Ciolacu pregătește 50.000 de euro pentru o categorie de români: „Urmărește crearea unei noi clase de asistați sociali". Critici dure din partea unui cunoscut antreprenor
  9. S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
  10. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"