BNR isi poate atinge tinta de inflatie doar intr-un scenariu optimist

Marti, 12 Mai 2009, ora 14:11
1500 citiri
BNR isi poate atinge tinta de inflatie doar intr-un scenariu optimist

Tendinta de temperare a cresterii preturilor, vizibila si in aprilie, va continua in acest an, insa pentru ca inflatia sa coboare pana la finalul lui 2009 in interiorul intervalului tintit de BNR, de 2,5-4,5%, este nevoie de mai multe conditii favorabile, intre care aprecierea leului.

In aprilie, rata anuala a inflatiei a coborat la 6,45%, de la 6,71% in martie, evolutia fiind in conformitate cu estimarile analistilor, pe fondul ieftinirii tarifelor la servicii si a stagnarii preturilor la alimente, care au contrabalansat scumpirea marfurilor nealimentare.

"Proiectia bancii centrale e fezabila intr-un scenariu in care leul se apreciaza, excesul de cerere se transforma in deficit de cerere, avem un an agricol bun, iar presiunile externe vor fi reduse", considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care care isi mentine la 5,4% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si dupa publicarea datelor pentru aprilie.

Anghel spune ca procesul dezinflationist va continua, pe fondul aprecierii leului si reducerii excesului de cerere din piata, si ca temperarea inflatiei "core" (de baza) la 7,4% este un semnal bun, insa a semnalat ca aceasta se mentine inca ridicata.

Analistii au sesizat, de altfel, semnale ale limitarii cererii in datele publicate de Statistica privind evolutia preturilor de consum din aprilie. "Anul trecut, preturile alimentelor crescusera cu circa 1% in luna in care s-a sarbatorit Pastele, in timp ce in aprilie 2009, acestea s-au scumpit cu numai 0,03%", a mai spus Anghel, pentru NewsIn.

Temperarea inflatiei a fost ajutata, in aprilie, si de aprecierea leului, media lunara a cursului coborand la 4,1954 lei/euro, de la 4,2821 lei/euro in martie.

"Se vad intarirea leului si presiunile generate de scaderea cererii. Daca leul se va mentine stabil sau se va mai intari usor, dezinflatia ar trebui sa continue", a observat seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Cursul de schimb este considerat un factor decisiv pentru temperarea inflatiei si de economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, care se asteapta la o dezinflatie rapida in perioada urmatoare, ajutata si de cererea agregata.

"Riscurile cele mai mari pentru inflatie sunt generate de cursul de schimb, de agricultura si de preturile produselor volatile", a spus Dumitru, care estimeaza o rata anuala a inflatiei de 4,5% la finalul acestui an, adica la marja superioara a tintei BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.

Melania Hancila nu exclude realizarea prognozei BNR, insa isi mentine estimarea de 5% pentru inflatia de la final de an, considerand ca BNR isi poate atinge tinta doar intr-un scenariu optimist, nu insa si intr-un scenariu mediu.

"Cursul ar trebui sa se intareasca in jur de 4 lei/euro, deoarece nu e suficienta doar scaderea cererii pentru atingerea proiectiei BNR", a afirmat seful departamentului de cercetare al Volksbank, care anticipeaza "un an agricol mediu, nu excelent".

Economistul considera ca petrolul va avea o influenta redusa asupra inflatiei, din moment ce economia globala este in recesiune.

"Abia din 2010, odata cu revenirea cresterii economice, pretul petrolului ar putea pune probleme.

In ce priveste agricultura, Romania importa alimente, de aceea e mai importanta evolutia cursului de schimb decat a vremii", a explicat Hancila.

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, atragea atentia spre finalul lunii martie ca revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR pana la sfarsitul lui 2009 este cruciala pentru Romania si ca este importanta mentinerea acesteia la un nivel sustenabil in urmatorii ani.

Banca centrala si guvernul s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna ca Romania ar trebui sa intre in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.

In acest scop, Romania va trebui sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala, printre care se numara nivelul inflatiei medii anuae, ce nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% nivelul atins de trei state membre cel mai bine plasate din punct de vedere al stabilitatii preturilor.

Rata inflației a ajuns la 5,02%, în luna februarie. Prețurile la mai multe produse au crescut simțitor
Rata inflației a ajuns la 5,02%, în luna februarie. Prețurile la mai multe produse au crescut simțitor
Rata anuală a inflației a urcat, în luna februarie 2025, la 5,02%, de la 4,95% în ianuarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, cele nealimentare cu 4,79%, iar...
#bnr, #inflatie, #leu, #moneda, #nationala, #scenariu, #tinta , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  7. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare