Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR isi asuma pentru 2011 o tinta de inflatie de 3%

BNR isi asuma pentru 2011 o tinta de inflatie de 3%

Banca centrala a anuntat marti ca si-a asumat pentru 2011 o tinta de inflatie de 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%), in scadere fata de obiectivul fixat pentru anul viitor, de 3,5%, de atingerea tintei depinzand sansele Romaniei de a adopta euro in 2015, transmite NewsIn.

"Consiliul de administratie al BNR a stabilit ca tinta de inflatie pentru anul 2011 sa se situeze la nivelul de 3 la suta, cu un interval de variatie de plus minus 1 punct procentual, in scadere fata de 3,5 la suta in anul 2010. Tinta asumata va fi discutata cu guvernul", se spune in comunicatul BNR.

Banca centrala a adoptat tintirea inflatiei ca strategie de politica monetara in 2005 si de atunci si-a atins obiectivul doar o singura data, in 2006. Pentru acest an, BNR estimeaza ca isi va atinge tinta, fixata la 3,5% plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%), ultima sa prognoza indicand un nivel al inflatiei de final de an de 4,3%.

"Este o tinta ambitioasa, usor nerealista si cu potential de a afecta credibilitatea bancii centrale. Nu am avut succes pana acum in atingerea tintei si nu vad sanse nici pentru 2011 de temperare sustenabila a inflatiei. Avem accizele, precum si preturile administrate care vor creste", a comentat pentru NewsIn economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

El se asteapta la cresteri de salarii in 2011, dupa ce anul viitor salariile vor fi inghetate si la o reluare a cresterii economice, ceea ce va pune presiune pe inflatie.

In cadrul sedintei de marti de politica monetara, CA a analizat si a aprobat si raportul trimestrial asupra inflatiei, care urmeaza sa fie prezentat publicului vineri, 6 noiembrie.

Ultimele date ale Institutului National de Statistica arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie, la 4,94%, nivel minim din iulie 2007, dar care ramane foarte ridicat comparativ cu celelalte state din UE.

Noua tinta anuntata de BNR pentru 2011 este importanta in special pentru obiectivul mai important de adoptare a euro in ianuarie 2015, care presupune reducerea inflatiei, marea problema a Romaniei de dupa 1989, pana la niveluri apropiate de media zonei euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1348 ori
Citeste mai multe desprebnr inflatie tinta ing