Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR inflatie: BNR revizuieste in urcare prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008 si 2009

BNR inflatie: BNR revizuieste in urcare prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008 si 2009

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 6,6% la 6,7%, si cea pentru decembrie 2009, de la 4,2% la 4,5%, a spus luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a mentionat printre cauze politica fiscala si de venituri. Guvernatorul a aratat ca proiectiile pentru inflatie au fost revizuite usor pentru acest an si pentru 2009.


"Factorii care actioneaza in sensul accentuarii inflatiei sunt presiunile din partea excesului de cerere, alimentat de cresterea economica mai rapida si de o conduita mai stimulativa a politicii fiscale si a veniturilor", a declarat Isarescu.


De asemenea, scenariul este mai putin favorabil in privinta evolutiei preturilor importurilor, desi au fost si factori favorabili, precum petrolul, care s-au ieftinit puternic. BNR ia in calcul o evolutie mai favorabila a preturilor petrolului pe intregul interval analizat, a explicat Isarescu, in conditiile in care prognoza anterioara lua in calcul un pret mediu anual de 140 dolari/baril.


In prezent, titeiul s-a ieftinit la mai putin de 70 dolari/baril.


BNR ia in calcul, in perioada urmatoare, o repatriere mai accentuata a profiturilor din Romania si, prin urmare, o scadere a reinvestirii profiturilor, precum si o temperare a ritmului de crestere a exporturilor, a precizat guvernatorul BNR.


Fata de estimarile anterioare, de 5-6% pentru cresterea economica a Romaniei din 2009, in prezent, BNR nu exclude o temperare mai puternica.


"Suntem tentati sa luam in considerare o crestere economica la un nivel mai scazut fata de 5-6%, cat aveam inainte", a mai spus Isarescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1392 ori