BNR: Inflatia se va diminua si in 2010, in ciuda impactului negativ al cresterii accizelor

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 16:22
2357 citiri
BNR: Inflatia se va diminua si in 2010, in ciuda impactului negativ al cresterii accizelor

BNR anticipeaza "premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie", pe masura epuizarii, in cursul lui 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului cu FMI si UE, in ciuda stagnarii temporare a procesului de dezinflatie, arata comunicatul detaliat al BNR, informeaza NewsIn.

In aceste conditii, banca centrala estimeaza impactul majorarii accizelor la tutun asupra ratei anuale a inflatiei (reflectata prin indicele preturilor de consum) pentru sfarsitul anului 2009 la 1,8 puncte procentuale.

"Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 4,65% in luna noiembrie 2009, fata de 4,3% in luna precedenta, pe fondul majorarii accizelor si al cresterii preturilor marfurilor alimentare, fiind insa inferioara nivelului de 6,3% inregistrat in luna decembrie 2008", aminteste BNR.

Cu toate acestea, BNR subliniaza ca "pe masura anticipatei epuizari, in cursul anului 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este de asteptat sa se creeze premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie.

In acest context, "pentru asigurarea unei perspective de convergenta a ratei inflatiei catre tintele stabilite pe termen mediu, in paralel cu relansarea durabila a cresterii economice", CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5% de la 8% pe an.

BNR a stabilit, pentru 2009, o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual, iar analistii estimeaza ca inflatia la finalul anului trecut a depasit usor limita superioara a intervalului, plasandu-se la 4,7-4,8%, pe fondul majorarii accizelor.

Pentru 2010, tinta asumata de BNR este tot de 3,5%, iar pentru 2011 aceasta a fost fixata la 3%, cu acelasi interval de variatie.

"Conduita politicii monetare a vizat conservarea perspectivelor de revenire a ratei inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu si ancorarea anticipatiilor inflationiste in contextul accentuarii riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri pe fondul climatului politic volatil din ultima parte a anului 2009. Astfel, se consemneaza mentinerea prudentei conditiilor monetare reale de ansamblu", se mai precizeaza in comunicatul BNR.

Potrivit acestuia, "analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva stagnarea temporara a procesului de dezinflatie in conditiile consolidarii tendintei de scadere a ratei inflatiei de baza CORE2 ajustata pe fundalul persistentei unei contractii economice severe, concomitent cu o relativa ameliorare a perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in perspectiva detensionarii mediului politic intern".

Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata - calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al principalelor produse accizabile (tutun si bauturi alcoolice) - si-a prelungit trendul descendent, reducandu-se la nivelul de 3,3% in luna noiembrie 2009, fata de 3,4% in luna anterioara si 6,3% in luna decembrie 2008.

"In plan monetar, se remarca o continuare a dinamicii anuale negative in termeni reali a creditul acordat sectorului privat, in special in ceea ce priveste componenta in moneda nationala, in conditiile mentinerii cererii reduse de credite pe fondul recesiunii economice", mai precizeaza BNR.

Pe de alta parte, creditul acordat sectorului public "si-a pastrat dinamica anuala inalta, nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din ultima parte a anului 2009 contribuind la mentinerea ecartului intre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara".

Ca urmare a deciziei de reducere a dobanzii cheie la 7,5%, incepand cu data de 6 ianuarie 2010, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 3,5% pe an de la 4%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 11,5% pe an fata de 12%.

In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 17,25% incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2010.

Totodata, CA al BNR a hotarat "gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit".

"Continuarea conduitei prudente a politicii monetare, inclusiv printr-o dozare optima a instrumentelor de care dispune banca centrala si respectarea de catre celelalte componente ale mix-ului de politici macroeconomice a coordonatelor convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa sunt esentiale pentru asigurarea sustenabilitatii dezinflatiei si atingerea obiectivelor pe termen mediu", mai spun reprezentantii bancii centrale.

De asemenea, BNR "va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare".

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 februarie 2010, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Noul nivel al dobanzii cheie, de 7,5%, nu a mai fost atins de la inceputul lui 2008. Astfel, pe 31 octombrie 2007, CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de la 7 la 7,5% pe an, pentru a aplica o noua crestere in sedinta din 7 ianuarie 2008, pana la 8%.

In 2009, banca centrala a scazut dobanda cheie de cinci ori, de la 10,25% la 8%, si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 25% din cele in valuta.

Ultima decizie privind scaderea rezervelor minime obligatorii a fost luata in cadrul unei sedinte-supriza a BNR, de la mijlocul lunii noiembrie 2009, cand CA a decis reducerea acestora de la 30% la 25% pentru pasivele bancilor in valuta, ca urmare a amanarii transei a treia din imprumutul extern al Romaniei de la FMI, ce ar fi trebuit sa fie livrata in decembrie anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#accize, #bnr, #dobanda, #inflatie, #monetara , #stiri BNR