BNR: Indicatorii financiari externi ai Romaniei s-au imbunatatit semnificativ

Marti, 04 August 2009, ora 16:48
1262 citiri
BNR: Indicatorii financiari externi ai Romaniei s-au imbunatatit semnificativ

Indicatorii financiari externi ai Romaniei s-au imbunatatit semnificativ, prin reducerea deficitului de cont curent, scaderea datoriei externe private pe termen scurt si cresterea rezervei valutare, subliniaza BNR in comunicatul de presa detaliat, publicat in urma sedintei de politica monetara,informeaza Newsin.

"Se remarca totodata modificarea structurii rezervei valutare, ca urmare a diminuarii ponderii resurselor provenind din constituirea rezervelor minime obligatorii in valuta", se mai arata in comunicatul publicat marti de banca centrala.

Deficitul de cont curent s-ar putea corecta, potrivit celor mai recente estimari ale oficialilor BNR, pana la 6% din PIB, sau chiar sub acest nivel in 2009, de la 12,3% din PIB in 2008.

Pe de alta parte, rezervele valutare internationale ale Romaniei au crescut in iulie cu 860 milioane euro (3,25%), pana la 27,326 miliarde euro, un nou varf istoric, pe fondul intrarii primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana si imprumutului de tip club loan al Finantelor de la bancile comerciale.

Totodata, in luna mai, rezervele valutare internationale au crescut cu 7,9%, sau 1,966 miliarde euro, dupa sase luni consecutive de scadere, in conditiile intrarii primei transe, de circa 5 miliarde euro, din imprumutul de la FMI.

Romania inregistra la finalul lunii mai 2009 o datorie externa totala de 75,048 miliarde euro, in crestere cu 2,8% (2,044 miliarde euro) fata de finalul anului trecut, in conditiile in care datoria pe termen mediu si lung a continuat sa creasca, spre deosebire de cea pe termen scurt, care scade.

Astfel, datoria pe termen mediu si lung reprezenta, dupa primele cinci luni, 76% din totalul datoriei externe a Romaniei, la finalul lunii mai, in crestere fata de ponderea de 69,59% inregistrata la finalul lui 2008, potrivit datelor revizuite ale BNR, in vreme ce datoria pe termen scurt si-a redus ponderea de la 30,4% la 24%.

In continuare, banca centrala aminteste ca politica monetara a continuat sa fie "prudenta", BNR calibrandu-si in permanenta ansamblul conditiilor monetare in sens larg in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a asigurarii conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare.

CA al BNR a decis marti reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an de la 9%.

In aceste conditii, incepand cu data de 5 august 2009, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4,5% pe an de la 5%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard), folosita de bancile comerciale pentru imprumuturi pe termen scurt, va fi de 12,5% pe an fata de 13%.

In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 18,75% incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2009, de la 19,5%.

CA al BNR a decis totodata continuarea utilizarii active a operatiunilor de piata pentru gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si reducerea scadentei principalului instrument de politica monetara, in prezent operatiunile repo efectuate prin licitatie, de la o luna la o saptamana.

"In vederea fluidizarii fluxurilor de lichiditati si continuarii procesului de aliniere graduala la standardele Bancii Centrale Europene, CA al BNR a hotarat, de asemenea, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadentele reziduale de sub doi ani la nivelul de 30% de la 35%, incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2009", mai precizeaza BNR.

CA al BNR a analizat si a aprobat, tot in sedinta de marti, raportul trimestrial asupra inflatiei, "document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare".

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#deficit de cont curent, #inflatie, #politica monetara, #datorie externa , #stiri BNR