Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR incearca sa amortizeze socul liberalizarii pietei de capital

BNR incearca sa amortizeze socul liberalizarii pietei de capital

Vineri a aparut in Monitorul Oficial noul Regulament privind regimul valutar care da dreptul strainilor la constituirea de depozite bancare la termen in leiDe astazi va intra in vigoare noul Regulament valutar, conform caruia a fost liberalizat accesul strainilor la depozite bancare la termen deschise in lei.

Ca o noua masura pregatitoare a celei de-a doua etape de liberalizare a contului de capital, BNR a decis reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, nivelul actual fiind astfel de 12,50%.

In acelasi context, a hotarat repozitionarea nivelului ratei dobanzii la facilitatea de creditare (prin reducerea acesteia de la 25 la 20%, precum si diminuarea ratei dobanzii la facilitatea de depozit de la 5 la 4%).

Masurile erau asteptate, pregatind si mai bine terenul pentru liberalizarea accesului strainilor la depozite bancare la termen deschise in lei. Dupa cum se stie, pana acum nerezidentii puteau deschide numai conturi curente, detinerea de depozite la termen in lei implicand autorizatia BNR.

Scaderea abrupta a dobanzilor in ultima vreme nu a facut altceva decat sa pregateasca acest moment, sunt unanim de acord analisti si bancheri. Se anticipeaza ca impactul va fi mult diminuat.

"Intrarea masiva de capital strain in cautare de plasamente cu randamente ridicate a scazut foarte mult, date fiind dobanzile scazute, comparativ cu luna decembrie 2004, spre exemplu. S-ar putea sa avem surpriza ca intrarile de capital sa fie mai mici decat estimarile cele mai prudente care s-au facut vreodata. Daca se tine seama si de riscul de tara si de alte criterii pe care le au in vedere investitorii straini s-ar putea ca plasarea banilor in Romania sa nu mai fie o afacere prea interesanta", anticipeaza analistul dr. Aurelian Dochia. Si contextul regional este propice pentru Romania in privinta celui de-al doilea pas de liberalizare.

"In ultima perioada interesul investitorilor de portofoliu asupra pietelor emergente a scazut considerabil. Pe piata Poloniei si Cehiei au avut loc deprecieri ale monedei unice europene de pana la 1% pe zi din cauza iesirilor de capital asa-zise speculative", spune Paul Prodan, director general adjunct al ING Bank Romania.

Speculatorii s-au retras in mare parte din Europa de Est, tintind alte zone, precum SUA. Vineri, BNR a publicat norma privind masurile de salvgardare avute in vedere in cazul intrarilor masive de capital pe termen scurt, incepand cu 11 aprilie.

Este vorba de retinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de rezidenti sau nerezidenti pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei. La fel stau lucrurile si pentru sumele in valuta rezultate in urma transformarii depozitelor in lei pentru transferul devizelor straine peste hotare.

BNR are, de asemenea, in vedere aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital care genereaza vanzari/cumparari de valuta pentru deschiderea sau inchiderea unor depozite in lei in Romania.

Sunt impuse, totodata, restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor. Se au in vedere inclusiv rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.

Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 925 ori