BNR foloseste dobanda si influenteaza cursurile

Marti, 29 Noiembrie 2005, ora 04:31
950 citiri

Pe piata monetara interbancara s-a observat in ultimele zile o crestere spectaculoasa a dobanzilor. Aceasta evolutie nu a afectat insa si dobanzile oferite de banci la depozite."Este o perioada in care se formeaza rezervele obligatorii, explica un dealer. Bancile au preferat sa se imprumute la dobanzi mai mari decat sa vanda valuta. Aceasta situatie va continua pana la finele lunii, dupa care se va reveni la niveluri mai scazute. Un cuvant important l-au avut si interventiile BNR, care a sterilizat o buna parte din lichiditate".

Dobanzile la o zi au urcat ieri pana la 7 - 8%, fata de 0,5 - 2%, in urma cu cateva saptamani, iar cele la un an au crescut de la 3,09 - 6,88%, la inceputul lunii la 4,81 - 7,25%.

Ultima interventie a bancii centrale pe "money market" a avut loc saptamana trecuta, cand a atras 3 miliarde de lei, adica circa 70% din totalul ofertelor bancilor comerciale. A fost cea de-a treia operatiune de sterilizare substantiala realizat de la inceputul lunii, la o dobanda de 7,50%, egala cu cea de politica monetara, aproape dubla fata de nivelurile practicate in septembrie-octombrie.

BNR foloseste aceasta parghie atat pentru a influenta evolutia cursului de schimb cat si pentru a "indrepta" bancile sa ridice dobanzile la depozite. Doar ca acestea nu se grabesc, preferand sa isi apere profiturile, amenintate de scaderea dobanzilor la creditele in lei si cresterea celor in valuta, chiar daca la inceputul luni guvernatorul BNR declara optimist ca "mizam pe dobanzi mai bune la economisire".

Conform unui studiu al BNR ponderea creditelor bancare in lei ale populatiei a scazut in ultimii ani, de la 63,5% in 2003 pana la 49,6% la sfarsitul primului trimestru al acestui an.

Radu Georgescu

Curierul National