Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: factori externi influenteaza rata inflatiei

BNR: factori externi influenteaza rata inflatiei

Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, anunta NewsIn.

Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 7,6% in februarie 2011, fata de 6,99% in luna precedenta, "in principal ca efect al majorarii ample a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor. Aceasta evolutie este in linie cu balanta riscurilor asociata celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflatiei publicate de BNR", potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Totodata, banca centrala precizeaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici evidentiaza continuarea dinamicii anuale pozitive a productiei industriale si a exporturilor.

In acelasi timp, se remarca ramanerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a altor indicatori relevanti pentru evolutia cererii interne, precum si a ritmului anual de crestere in termeni reali a creditului acordat sectorului privat.

Potrivit reprezentantilor BNR, conditiile monetare in sens larg au ramas adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu, in conditiile mentinerii unei conduite prudente a politicii monetare; ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale s-au apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, iar moneda nationala a manifestat o tendinta usoara de apreciere in termeni nominali, pe fondul unor imbunatatiri in balanta de plati a Romaniei si al ameliorarii perceptiei de risc a investitorilor financiari fata de economia romaneasca.

"Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse - precum in cazul majoritatii economiilor emergente - de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, cu efecte asupra preturilor interne, alaturi de persistenta incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate", se arata in comunicat.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2797 ori