BNR extinde gama activelor eligibile pentru operatiunile de piata monetara

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 21:46
2050 citiri
BNR extinde gama activelor eligibile pentru operatiunile de piata monetara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta ca, incepand cu data de 10 aprilie, va intra in vigoare extinderea gamei activelor eligibile acceptate de catre BNR pentru operatiunile de piata monetara, precum si pentru operatiuni de furnizare de lichiditate si de garantare aferente sistemului de plati.

"Ca urmare a operationalizarii conexiunii directe intre sistemele SaFIR si RoClear, incepand cu data de 10 aprilie va intra in vigoare extinderea gamei activelor eligibile acceptate de catre Banca Nationala a Romaniei pentru operatiunile de piata monetara, precum si pentru operatiuni de furnizare de lichiditate si de garantare aferente sistemului de plati, in baza hotararii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei din data de 31 august 2011", se arata intr-un comunicat de presa.

BNR precizeaza ca astfel, lista activelor eligibile va fi completata cu obligatiuni denominate in lei, emise de institutiile financiare internationale, depozitate in sistemul RoClear.

"Mentionam ca obligatiunile cu aceleasi caracteristici depozitate in sistemul Euroclear sunt eligibile din data de 3 octombrie 2011", se spune in comunicat.

Potrivit BNR, nivelul marjei care se deduce din valoarea de piata a activelor eligibile pentru a se obtine valoarea ajustata a acestora (haircut) aplicabil noilor instrumente eligibile va fi de 8%.

#BNR active eligibile, #BNR piata monetara, #BNR obligatiuni lei , #stiri BNR