BNR: evaziunea fiscala submineaza stabilitatea finantelor

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 16:10
1284 citiri
BNR: evaziunea fiscala submineaza stabilitatea finantelor

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca evaziunea fiscala submineaza stabilitatea finantelor, iar pentru ca acest fenomen sa fie stavilit "este nevoie de un Cod Fiscal mai ferm", relateaza NewsIn.

"Sunt multe metode de a face evaziune fiscala. Codul Fiscal trebuie sa fie mai ferm, ca si alte acte normative care sunt de natura sa stavileasca acest fenomen, prin legislatia de sanctionare administrativa, contraventionala, mergand pana la penal. Este nevoie de un complex de actiuni. (...)

Evaziunea submineaza stabilitatea finantelor, daca finantele nu sunt solide, inflatia este subminata, echilibrul extern si apar si alte distorsiuni. Este un microb foarte periculos", a mentionat Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a mai spus ca se vehiculeaza ca acest fenomen ar fi in jur de 30 si ceva spre 40% din PIB pentru Romania.

"Evaziunea fiscala este un fenomen extrem de nociv, in primul rand ca influenteaza negativ veniturile bugetare. Evaziune fiscala nu inseamna numai contrabanda cu tigari si cu tutun, evaziune fiscala inseamna si unul care masluieste cu bilantul contabil, care transfera venituri prin strainatate, cum ar fi un inginer, un arhitect, sa zicem, care face una sau doua pagini si zice ca a facut nu stiu ce proiect si ia 8 milioane pe o firma din Cipru", a mai spus Georgescu.

Acesta sustine ca evaziunea fiscala e dependenta de calitatea gestiunii, in general a finantelor publice, a factorului de aplicare.

"Evaziune zero nu exista, asa cum nu exista tara fara gripa si fara hepatita A, dar procentul de imbolnavire de aceste doua boli iti arata gradul de dezvoltare, de civilizatie al tarii respective", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

Cei care nu platesc impozite si taxe la nivelul cuvenit beneficiaza, intr-o maniera mai mare, de bunurile si serviciile publice, sustine Georgescu.

"Cel care a facut evaziune si are bani multi, nu a platit cat trebuie, de aceea si-a luat masini, si-a luat vile, si el circula mai mult pe sosele decat cel care este laborant, i-a fost taiat salariul si umbla in tenisi pe strada. El nu strica infrastructura in tenisi, dar acela cu Jeep-ul o strica", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#bnr, #evaziune, #inflatie, #cod, #fiscal , #stiri BNR