BNR estimeaza o crestere a inflatiei cu 3-4%

Luni, 05 Iulie 2010, ora 12:36
914 citiri
BNR estimeaza o crestere a inflatiei cu 3-4%

Efectul majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra inflatiei ar putea determina un avans al acesteia "de la trei si ceva la patru si ceva", sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa, potrivit NewsIn.

"Marele avantaj, care actioneaza in favoarea dezinflatiei, este gap-ul (diferenta n.r.) negativ de cerere", a spus Popa.

El sustine ca BNR prevede o inflamare a nivelului preturilor intr-un prim scenariu peste 4%, insa acesta nu este un scenariu de risc si nu include o eventuala majorare a preturilor produselor agroalimentare ca urmare a inundatiilor.

"Am observat ca marile lanturi de magazine prefera sa absoarba cresterea TVA in favoarea consumatorilor", a mai spus Popa, explicand ca o parte din efectul cresterii taxei pe valoarea adaugata asupra inflatiei ar putea fi dizolvata de concurenta din piata.

"E nevoie de cateva luni, pana la un an, pentru a disipa efectele inflationiste ale cresterii TVA", a explicat Popa.

La ultimul raport asupra inflatiei, din luna mai, BNR isi majorase estimarea de inflatie pentru finalul acestui an de la 3,5% la 3,7%, cu un interval de incertitudine de plus/minus 1,5 puncte procentuale.

Banca centrala tinteste o inflatie de 3,5%, plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%) pentru sfarsitul lui 2010.

Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara la randul sau, ca se asteapta ca inflatia sa ajunga la aproape 8% in 2010, ca urmare a majorarii TVA.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#crestere, #inflatie, #popa, #tva , #stiri BNR