Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR este pregatita sa furnizeze lichiditate si sa intareasca reglementarile prudentiale

BNR este pregatita sa furnizeze lichiditate si sa intareasca reglementarile prudentiale

BNR este pregatita sa furnizeze lichiditate si sa intareasca reglementarile prudentiale, precum si mijloacele de garantare a depozitelor, in cazul in care sistemul bancar va avea nevoie de aceste masuri, a declarat, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe de alta parte, reglementarile stricte ale bancii centrale, preponderenta produselor clasice in piata bancara romaneasca, dar si reticenta institutiilor financiare internationale, precum agentiile de rating, au ferit pana in prezent sistemul bancar din Romania de impactul crizei financiare, a repetat Isarescu.


"Din diverse motive, cum ar fi prudentialitatea mai mare, faptul ca piata a oferit suficiente produse clasice, iar bancile nu au trebuit sa se repeada in derivative, precum si incapatanarea BNR de a mentine o reglemetare stricta si faptul ca agentiile de rating au crezut mai putin ca suntem prudenti, nu intrevedem schimbari majore in sistemul bancar, dar monitorizam dezvoltarile din economia mondiala, mai ales din sistemul financiar european", a spus Isarescu.


Guvernatorul a precizat ca banca centrala monitorizeaza schema si mijloacele de garantare a depozitelor bancare, astfel incat economiile romanilor sa fie in siguranta.


"Suntem gata sa intarim schemele si mijloacele garantarii depozitelor bancare, astfel incat tot romanul sa fie sigur ca nu exista niciun pericol de pierdere, nici macar partial a valorii acumulate", a mai spus Isarescu.


Guvernatorul BNR a adaugat ca banca centrala coopereaza si cu institutiile din tarile vecine in cazul in care va fi nevoie de o interventie peste granita, care sa controleze fluxurile de capital dintre bancile mama si subsidiare.


"De asemenea, am luat masuri de crestere a stabilitatii financiare in Romania si cooperam constant cu alte institutii din tarile vecine, in cazul in care va fi nevoie sa operam pe plan mai larg, peste frontiere, in privinta legaturilor intre filiale si bancile-mama dintre aceste state", a mai declarat Isarescu.


In acest sens, a mentionat participarea primvicepresedintelui BNR, Florin Georgescu, la o intalnire recenta de la Sofia a reprezentantilor bancilor centrale din regiune, si participarea sa la Frankfurt la intalnirea sefilor bancilor centrale din Uniunea Europeana.


Guvernatorul BNR a mai subliniat, din nou, importanta soliditatii sistemului bancar.


"Cel mai bun sistem de garantare a depozitelor nu va face fata daca bancile nu vor fi sanatoase. Ce avem in prezent acopera in mare masura depozitele populatiei", a precizat Isarescu facand referire la limita de garantare a depozitelor bancare din Romania, de 20.000 euro.


Ca instrumente alternative, guvernatorul a recomandat investitiile in titlurile de stat, pentru care randamentele "depasesc cu mult inflatia" , avand in vedere conditiile actuale din  piata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1281 ori