BNR: Dobanzile mari din piata monetara sunt generate de nevoia de finantare a statului

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 16:25
1279 citiri
BNR: Dobanzile mari din piata monetara sunt generate de nevoia de finantare a statului

Mentinerea dobanzilor din piata monetara la niveluri cu mult peste dobanda de politica monetara, de 8%, este determinata de nevoia "substantiala" de finantare a deficitului bugetar in ultimul trimestru al acestui an, arata BNR in comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara, informeaza NewsIn.

"Ecartul dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactului asupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent", se spune in comunicat.

Diferenta mare dintre dobanzile din piata si dobanda cheie afisata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune, in acelasi timp, presiune si pe inflatie, ceea ce determina banca centrala sa urmeze o politica bazata pe prudentialitate.

Dobanzile din piata monetara interbancara s-au decuplat in ultimul timp de rata de politica monetara, de 8%, bancile imprumutandu-se intre ele la dobanzi de peste 10% pe an.

Marti, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,09% pe an, in usoara crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 10,02% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,59% pe an, de la nivelul de luni, de 10,52% pe an.

"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, ajustarile succesive anterioare ale ratei dobanzii de politica monetara si gestiunea atenta a lichiditatii urmand asigurarea unor conditii monetare in sens larg adecvate in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a revitalizarii sustenabile a procesului de creditare in intreaga economie nationala", mai arata banca centrala.

In acelasi timp, dobanzile la care se imprumuta statul se mentin in jur de 10% pe an, in ciuda incercarilor Finantelor de a le cobori, prin respingerea unor licitatii.

MFP si-a propus sa atraga in luna noiembrie 6 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, cu 137% mai mult decat a atras in octombrie.

In primele zece luni din acest an, Finantele au emis titluri de stat de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la 25,56 miliarde lei, echivalent cu 5,14% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, # dobanzi, # finantare, # stat, # politica monetara , #stiri BNR