BNR discuta cu exportatorii despre reluarea creditarii

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 13:33
1420 citiri
BNR discuta cu exportatorii despre reluarea creditarii

Conducerea BNR s-a intalnit joi seara cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor (ANEIR) si ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), pentru a discuta despre facilitarea accesului la creditare al firmelor si despre influenta acordului FMI asupra activitatii economice.

"Desi banca centrala a decis eliberarea de fonduri considerabile catre banci, prin renuntarea la constituirea rezervelor minime pentru finantarile cu scadenta reziduala peste 2 ani, in realitate accesul exportatorilor la creditare este extrem de dificil. Nu am simtit redeschiderea pietei creditului. Exista proiecte si comenzi care nu se pot realiza din cauza acestui acces blocat la sursele de finantare", a declarat pentru NewsIn secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.

El a explicat ca ANEIR a solicitat BNR sa revada conditiile de creditare pe care bancile si le-au asumat in materie de creditare, mai ales in privinta garantiilor solicitate. De asemenea, ANEIR a criticat CEC Bank si Eximbank pentru conditiile de acordare a imprumuturilor, pe care le considera prea birocratizate.

"CEC si Eximbank au fost aspru criticate, pentru ca lucreaza dupa metode birocratice si resping pe capete, uneori nefondat, dosare de creditare. Cele doua banci cu capital majoritar de stat trebuie sa foloseasca in totalitate fondurile pentru finantarea activitatii economice, nu pentru credit ipotecar sau de consum", a explicat Ionescu.

Pe de alta parte, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan spune ca bancilor CEC si Eximbank li s-a imputat orientarea prea puternica spre realizarea de profit, in locul sustinerii activitatii economice.

"Avand in vedere ca este vorba despre ultimele doua entitati cu capital de stat majoritar, ne asteptam sa fie mult mai aplicate catre creditarea firmelor. Ni s-a explicat ca CEC desfasoara de relativ putin timp activitatea de creditare si ca nu are inca puse la punct structurile necesare pentru a acorda impruturi firmelor in parametri optimi. Aceste doua banci nu ar trebui sa fie atat de tare orientate catre realizarea de profit, ci sa miste economia", a spus Cristian Parvan pentru NewsIn.

In cadrul intalnirii de la BNR, exportatorii au mai aratat ca, desi deprecierea leului le-a fost favorabila, nu doresc mentinerea cursului de schimb la un nivel atat de ridicat.

"Cursul de schimb a favorizat exportatorii, dar nu inseamna ca ne dorim mentinerea nivelului atat de ridicat. Ramanem la optiunea pentru un curs de 3,6 - 3,8 lei/euro, cu care eram obisnuiti. Atat timp cat aprecierea nu ar fi brusca, exportatorii isi pot asigura contractele", a afirmat Ionescu.

Secretarul general al ANEIR a mai spus ca, dupa caderile puternice din ianuarie si februarie, pentru luna martie semnalele sunt pozitive, restrangerea exporturilor diminuandu-se, potrivit cifrelor privind schimburile cu statele non-UE.


"Dupa caderea totala a exporturilor, cu 24% in ianuarie si 28% in februarie, in martie, pe cifrele privind exporturile catre statele non-UE, aceasta comprimare este mai mica, de 15%", a adaugat Ionescu.

ANEIR si AOAR vor avea o noua intalnire cu BNR in luna mai, iar intentia este de a purta astfel de discutii periodic.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#aoar, #bnr, #cec, #economie, #eximbank, #fmi, #parvan , #stiri BNR