BNR despre inflatie: efectul majorarii TVA, ar trebui sa dispara pana in iulie

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 23:45
1266 citiri
BNR despre inflatie: efectul majorarii TVA, ar trebui sa dispara pana in iulie

Efectul de accelerare a inflatiei determinat de majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, ar trebui sa dispara pana in iulie, iar consecinte de runda a doua nu vor exista, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, potrivit Mediafax.

"Accelerarea inflatiei ar trebui sa dispara pana in iulie anul urmator, cand va aparea efectul de baza. Nu ne asteptam la efecte de runda a doua semnificative, iar ce am vazut pana acum nu au fost efecte de runda a doua", a spus Popa, aflat la un forum pe teme economice la Belgrad.

Romania a majorat, din iulie, TVA pentru a respecta obiectivele asumate in cadrul acordului de finantare de 20 de miliarde de euro incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), care se va incheia in martie.

"Ne asteptam ca efectele de runda intai sa actioneze la sfarsitul acestui an si in prima parte a anului urmator, intrucat nu toate preturile reflecta majorarea de TVA", a afirmat el.

Totodata, orice nou acord cu FMI va avea caracter preventiv si va implica, probabil, Uniunea Europeana, a adaugat viceguvernatorul BNR. BNR a majorat prognoza de inflatie de la 3,7% la 7,8% pentru anul acesta, din cauza majorarii TVA. Pentru anul urmator, banca centrala anticipeaza o inflatie de 3,1%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#bnr, #inflatie, #tva , #stiri BNR