BNR: Cursul si-a facut datoria in reducerea deficitului extern

Joi, 07 Mai 2009, ora 13:01
1125 citiri
BNR: Cursul si-a facut datoria in reducerea deficitului extern

Cursul de schimb si-a facut datoria in ce priveste ajustarea dezechilibrului extern, care va continua in mod rapid in periada urmatoare, a spus joi guvernatorul Mugur Isarescu, potrivit Newsin.

"Atat cat s-a intamplat in medie in primul trimestru fata de media din 2008, deprecierea leului s-a petrecut intr-un dozaj adecvat, in contextul unui mixt de politici economice convenit in acordul de finantare", a spus Isarescu.

El a reamintit ca o ajustare externa realizata doar prin deprecierea leului este periculoasa si pune presiune pe inflatie, daca nu este ajutata de corelarea politicilor economice.

"Deficitul extern mare, corelat cu stagflatie, este unul din cele mai mari pericole", a avertizat guvernatorul.

Deficitul de cont curent a Romaniei, care a atins un varf de 13,5% din PIB in 2007, s-a redus la 12,3% din PIB anul trecut si este estimat sa coboare la 7,5% in acest an. In primele doua luni din acest an, deficitul balantei de plati a scazut cu 75,5%, la 614 milioane euro.

Isarescu a apreciat ca economia romaneasca "s-a angajat pe o traiectorie buna de ajustare si merge in directia cea buna".

Reducerea riscului de depreciere a leului in perioada urmatoare, alaturi de inscrierea inflatiei pe un trend descendent, de contractia cererii agregate si de continuarea ajustarii rapide a dezechilibrului extern au fost factorii luati in calcul de BNR la reducerea dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,5%, a precizat guvernatorul.

Un alt factor a fost apropierea dobanzilor de pe piata interbancara de rata dobanzii de politica monetara, a mai spus Isarescu.

 

Majorarile de capital la banci nu vor veni ca urmare a testelor de stres

"Sunt intr-adevar cazuri de recapitalizare, insa nu cred ca in ultimii ani a fost vreun semestru sau trimestru fara majorari de capital. Nu interpretati ca un semn de slabiciune. Majorarile nu vin ca urmare a testelor de stres. Am discutat insa la Atena cu bancile-mama", a declarat Isarescu.

El a precizat ca BNR nu va publica rezultatele testelor de stres pe banci, care sunt informatii "sensibile", dar publica date referitoare la situatia pe ansamblul sistemului bancar.

In acest sens, el a mentionat ca un factor pozitiv transformarea datoriilor pe termen scurt in imprumuturi pe termen lung, dupa decizia BNR de coborare la 0% a rezervelor minime obligatorii cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, incepand cu perioada ce constituire 24 mai-23 iunie. 

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#capital, #curs, #deficit, #inflatie, #isarescu, #reducere , #stiri BNR