BNR creste dobanzile la rezervele minime obligatorii in lei si le reduce pe cele la dolari

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 13:43
834 citiri
BNR creste dobanzile la rezervele minime obligatorii in lei si le reduce pe cele la dolari

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata dobanzii pe care o plateste bancilor comerciale la sumele constituite in rezerve minime obligatorii in lei de la 2,60% la 3,05% pe an si le-a coborat la cele in dolari cu 0,45%, la 0,85%, a anuntat miercuri banca centrala, pe pagina sa de internet. In acelasi timp, BNR a mentinut rata anuala a dobanzii pentru rezervele minime obligatorii in euro la 1,25% pe an.


Noile dobanzi se aplica incepand cu perioada 24 februarie - 23 martie 2008.


In februarie, BNR majorase rata dobanzilor pe care le acorda bancilor comerciale pentru sumele constituite in rezerve minime obligatorii in lei si dolari si le redusese usor la euro.


Bancile sunt obligate sa depuna la BNR, pana pe 23 ale lunii, 20% din pasivele in lei, respectiv 40% din pasivele in valuta, cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, sub forma de rezerve minime obligatorii.


Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 20% din pasivele in lei cu clauza de rambursare anticipata, in vreme ce pentru pasivele in moneda nationala fara o astfel de clauza nivelul este de 0%.


Pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 40% din nivelul acestora, indiferent daca au sau nu clauza de rambursare anticipata.


Nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost modificat ultima oara in iulie 2006, de la 16% la 20%, in vreme ce nivelul ratei rezervelor la pasivele in valuta a fost majorat in martie 2006, de la 35% la 40%.