BNR coboara dobanda la 6,25%

Marti, 04 Mai 2010, ora 12:25
1840 citiri
BNR coboara dobanda la 6,25%

Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis marti a patra reducere a dobanzii cheie din acest an, cu un sfert de punct procentual, reducand principalul instrument al politicii monetare la un nivel minim record de 6,25% pe an, transmite NewsIn.

Astfel, in a patra sedinta de politica monetara din acest an, boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa continue reducerea graduala a dobanzilor.

In ianuarie, banca centrala coborase dobanda cheie de la 8% la 7,5%, pentru ca in februarie sa continue in acelasi ritm, reducand dobanda la 7%, iar in martie la 6,50% pe an.

Nivelul actual al dobanzii cheie, folosita de BNR la operatiunile repo si reverse repo, de reglare a lichiditatii din piata, reprezinta un minim de la adoptarea actualului model de politica monetara, la inceputul anilor 2000, pliat pe cel al Bancii Centrale Europene (BCE), in conditiile in care Romania si-a propus sa adopte la un moment dat moneda euro.

In urma deciziei, scad automat si dobanda la facilitatea de credit (credit lombard), de la 10,50% pe an in prezent la 10,25% incepand de miercuri, si la facilitatea de depozit, de la 2,50% la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor, si a mentionat ca va continua "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, iar documentul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa ce va fi organizata joi, 6 mai.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#banca, #bnr, #cheie, #dobanda, #economie , #stiri BNR