Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Casele de amanet nu pot cere garantii imobiliare pentru imprumuturile acordate

BNR: Casele de amanet nu pot cere garantii imobiliare pentru imprumuturile acordate

Casele de amanet pot acorda finantari solicitand garantii numai bunuri mobile, care pot fi pastrate pana la rambursarea imprumutului, atentioneaza banca centrala, dupa ce au aparut in presa informatii potrivit carora unele institutii de acest tip dau credite pe baza de garantii imobiliare. 

"Conditiile minime de acces la activitatea de creditare si desfasurarea acesteia pe teritoriul Romaniei sunt reglementate prin Legea nr.93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care stabileste ca activitatea de creditare ce poate fi desfasurata de casele de amanet se limiteaza la «acordare de credite cu primire de bunuri spre pastrare», ceea ce restrange implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garantiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite si pastrate de creditor pana la rambursarea imprumutului", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

De asemenea, Codul Civil prevede ca "amanetul este un contract prin care datornicul remite creditorului sau un lucru mobil spre siguranta datoriei", astfel incat casele de amanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile, respectiv constructii sau terenuri.

Potrivit BNR, presa a publicat informatii despre anumite institutii financiare nebancare de tip case de amanet ca acorda imprumuturi in baza unor garantii imobiliare, aceste operatiuni fiind prezentate ca fiind "absolut legale". 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1826 ori