BNR: Bocajul financiar blocheaza activitatea din industrie si constructii

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 16:40
1043 citiri
BNR: Bocajul financiar blocheaza activitatea din industrie si constructii

Insuficienta cererii, blocajul financiar, nivelul ridicat al dobanzilor bancare, deprecierea leului si problemele privind asigurarea materiilor prime reprezinta factori care limiteaza activitatea de productie din industrie si constructii, se arata in Buletinul de conjunctura lunar publicat de BNR. 

"Pentru luna octombrie, aproape 40% dintre companiile industriale si 56% din numarul total al operatorilor din constructii indica influenta restrictiva a cererii asupra bunei desfasurari a activitatii de productie.

Principalele ramuri industriale afectate sunt industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (ponderile opiniilor de acest tip in totalul fiecarei ramuri variaza intre 56 si 100%)", se arata in Buletinul de conjunctura publicat, luni, de BNR si preluat de Mediafax.

Blocajul financiar reprezinta un alt factor cu impact negativ in luna octombrie, al carui efect este resimitit de o cincime din companiile industriale si de 57% dintre operatorii din constructii.

"In acest sens s-au pronuntat to si respondentii cu activitate de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor, 75% dintre companiile din sectorul extractiv, dar si circa o treime dintre companiile din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV", se mentioneaza in documentul citat de Mediafax.

Totodata, o influenta limitativa asupra activitatii de productie exercita si nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare, deprecierea monedei nationale si insuficienta materiilor prime, iar opiniile reprezinta 7-8% din numarul respondentilor, in cazul fiecarui factor.

In octombrie, evolutiile inregistrate in sectorul industrial si cel de constructii sunt in general asemanatoare celor din luna precedenta.

Astfel, numarul de salariati din industrie isi va mentine traiectoria descrescatoare, iar disponibilizari sunt anticipate si in constructii, ca urmare a inceperii sezonului rece.

"Similar intervalului precedent, luna octombrie nu va consemna modificari importante ale preturilor de productie din cele doua sectoare economice analizate, observandu-se chiar o majorare a numarului opiniilor in sensul stabilitatii indicatorului", se precizeaza in studiul realizat de BNR.

Totodata, estimarile pentru luna octombrie indica mentinerea investitiilor la un nivel asemanator celui din perioada anterioara atat in industrie, cat si in constructii.

In plus, potrivit estimarilor a circa 60% dintre managerii intervievati, performanta economica a sectorului industrial nu se va modifica vizibil fata de luna anterioara.

In constructii nu este exclusa o crestere a ratei profitabilitatii, insa nu trebuie ignorat faptul ca jumatate din numarul respondentilor intrevad stabilitatea indicatorului.

Sondajul de conjunctura se desfasoara cu sprijinul sucursalelor Bancii Nationale a Romaniei si se bazeaza pe un esantion national reprezentativ la nivel judetean (atat ca pondere, cat si ca structura pe ramuri).

Incepand cu luna august 2005, componenta esantionului a fost extinsa, numarul unitatilor selectate fiind in prezent de circa 420. 

#blocaj, #bnr, #cerere, #constructie, #financiar, #industrie , #stiri BNR