BNR: Blocajul financiar influenteaza nefavorabil constructiile

Marti, 21 August 2012, ora 13:50
1613 citiri
BNR: Blocajul financiar influenteaza nefavorabil constructiile

Blocajul financiar isi va mentine influenta nefavorabila in constructii, considera 61% din numarul total al respondentilor sondajului de conjunctura realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in luna august si publicat marti.

"Influente negative de amplitudine relativ scazuta vor exercita ratele inalte ale dobanzilor bancare, evolutia cursului de schimb al monedei nationale, dar si dificultatile intampinate in procurarea materiilor prime. (...) Aproximativ 94 la suta din numarul total al respondentilor din industrie si 91 la suta din totalul operatorilor din constructii nu vor efectua modificari ale preturilor de productie in luna august", potrivit Buletinului de conjunctura.

In subsectorul extractiv, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal sunt intrevazute disponibilizari, in luna august, dar de mica amplitudine.

"Pe panta ascendenta va continua sa se plaseze numarul de salariati din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si din activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde. Efectivul de salariati se va situa la nivelul din luna anterioara in cel putin 88 la suta din numarul total al companiilor din industria materialelor de constructii, industria de masini, echipamente si aparate electrice, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, industria mijloacelor de transport si din activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor", se arata in buletinul BNR.

Potrivit acestuia, productia industriala se va plasa la un nivel apropiat celui din luna anterioara.

"De remarcat este faptul ca factorul sezonier (asociat derularii concediilor de odihna in aceasta perioada) nu ofera singura explicatie pentru atenuarea optimismului respondentilor intrucat, in urma ajustarii seriei de date, traiectoria ascendenta si-a temperat semnificativ panta (soldul pozitiv al opiniilor respondentilor s-a injumatatit, ajungand la 13 la suta). (...) Disponibilul de produse finite industriale se va plasa la un nivel usor superior celui din intervalul precedent, in timp ce in constructii indicatorul nu va consemna modificari semnificative. In privinta materiilor prime, stocurile se vor situa in limite normale in industrie, dar pentru constructii se estimeaza din nou cote usor deficitare", potrivit documentului prezentat de Banca Centrala.

Participantii la sondajul de conjunctura invoca, si pentru luna august, efectul limitativ imprimat de cererea deficitara asupra activitatii celor doua sectoare economice, ponderea opiniilor de acest tip fiind de circa 37 la suta in industrie si respectiv de 51 la suta in constructii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buletin conjunctura BNR august, #investitii constructii august raport BNR, #analiza BNR investitii constructii , #stiri BNR