Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Bancile comerciale din Romania nu sunt afectate de criza

BNR: Bancile comerciale din Romania nu sunt afectate de criza

Bancile comerciale din Romania nu sunt afectate de criza, iar situatia de la bancile-mama nu se poate extinde la acestea, a dat asigurari, marti, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, care a vorbit despre decizia agentiei de evaluare Standard and Poors de a reduce ratingul Romaniei. "Sistemul financiar din Romania este in mare parte un sistem de intermediere bancara in care prezenta capitalului strain este mare, este covarsitoare, dar acest capital se regaseste in principal la bancile-mama din statele membre ale Uniunii. Chiar daca acestea pot traversa momente dificile, dupa 13 octombrie exista un angajament al sefilor de state si guverne de la nivelul UE de a asigura integritatea sistemelor financiare din cadrul UE. Aceasta inseamna ca este foate redusa posibilitatea socurilor in situatia unor deteriorari semnificative in situatiile bancilor mama si care sa afecteze operatiunile bancilor straine active in Romania", a declarat Cristian Popa.

Cred ca ideea de a desconsidera importanta calitatii de stat membru al Uniunii a Romania este din nefericire un neajuns al analizei S&P, care a tins sa sublinieze unele aspecte negative, fara a vedea cateva lucruri, a spus Popa.

Cristian Popa considera ca abordarea S&P nu este in totalitate corecta.

"In acest moment institutiile financiare si agentiile de rating sunt sub o presiune extrem de importanta. Tendinta este de a pune tarile in grupe, de a privi regiunile ca fiind grupari omogene care sufera de aceleasi probleme. Cred ca proximitatea fata de economii care s-au confruntat cu presiuni acute asupra sistemelor lor financiare a facut ca atentia sa se mute si asupra Romaniei intr-un mod nejustificat. Banca Centrala reitereaza in ultima instanta exact ceea ce a spus de trei ani de zile incoace. Pledam pentru un mix de politici macroeconomice consecvent, in care gestiunea macroeconomica sa tina cont de o politica de venituri, in primul rind, si de o politica fiscala prudente, in linie cu nevoia de gestionare a fazelor in ciclul economic din Romania, a aratat Cristian Popa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1061 ori