BNR are sanse sa-si atinga tinta de inflatie pe 2009

Luni, 23 Februarie 2009, ora 17:39
1796 citiri
BNR are sanse sa-si atinga tinta de inflatie pe 2009

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are sanse sa-si atinga tinta de inflatie pe 2009, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Rata anuala a inflatiei a urcat in ianuarie la 6,71%, nivel usor peste estimarile analistilor, de la 6,3% la finalul anului trecut.

"Cred ca avem sansa sa atingem tinta de inflatie. De altfel, nivelul realizat in ianuarie este apropiat de cel prognozat pe plan intern, cu o diferenta de 0,1 puncte procentuale", a spus Isarescu. El a precizat ca, pe masura ce politica fiscala si cea salariala "se vor aseza", banca centrala ar putea cobori dobanda cheie la un nivel apropiat de cel al inflatiei.

In prezent, dobanda cheie a BNR este de 10%, nivel stabilit la ultima sedinta de politica monetara, de la inceputul lui februarie, cand consiliul de administratie a coborat dobanda cheie cu un sfert de punct procentual. 

Guvernatorul BNR despre relaxarea politicii monetare

Relaxarea politicii monetare va surveni dupa repunerea "in adevaratul sau loc al politicii fiscale", desi este greu sa spui care este acesta, pentru ca "intr-adevar economia incetineste", a mai declarat Isarescu.

"Nu ne-am reprezit sa coboram dobanda (de politica monetara, n.r.), desi au aparut comentarii care spuneau ca toate bancile centrale din lume reduc dobanzile si BNR nu. Am subliniat particularitatile ciclului economic in care se afla Romania", a explicat Isarescu.

BNR a subliniat, in repetate randuri, importanta unui mix echilibrat intre politica monetara si cea fiscala si de venituri. 

Nivelul inalt al rezervelor minime obligatorii (RMO) permite folosirea altor stimuli monetari pentru a revigora creditul

Impunerea unui nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii (RMO) cerute bancilor comerciale permite bancii centrale sa dea drumul la alti stimuli monetari pentru a revigora creditarea, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In prezent, BNR impune bancilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei. "Este un avantaj, cu toate ca bancile ne-au urecheat. Rezervele foarte mari ne permit inclusiv sa dam drumul la alti stimuli monetari pentru a revigora creditarea si, ca particularitate a cursului, aceste RMO ne ajuta sa dam o reativa stabilitate", a spus Isarescu.

Mentinerea RMO la cel mai inalt nivel din Europa - si printre cele mai ridicate din lume - este necesara intr-o economie "supraincalzita, care duduia si gafaia", pentru a contracara caracterul prociclic al politicii fiscale, a aratat guvernatorul BNR. "Poate dupa aceasta lectie destul de amara, cu totii vor intelege cat de periculoasa e politica (fiscala n.r.) prociclica", a adaugat Isarescu.

 

 

#bnr, #estimari, #inflatie, #isarescu, #rmo , #stiri BNR