BNR analizeaza proiectul de reglementare prudentiala a detinerii temporare de actiuni

Marti, 15 Februarie 2011, ora 12:41
1334 citiri
BNR analizeaza proiectul de reglementare prudentiala a detinerii temporare de actiuni

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca proiectul de reglementare prudentiala a detinerii temporare de actiuni de catre o institutie de credit este in prezent in analiza interna la banca centrala, iar sfera de acoperire a regulamentului ar putea fi extinsa.

"Comitetele noastre care dau preavize legate de intrarea proiectului in dezbaterea Consiliului de Administratie vor solicita si un fel de dezbatere publica sau schimburi de pareri inainte de a intra in Consiliul de Administratie", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca, in acest moment, proiectul de reglementare prudentiala a detinerii temporare de actiuni de catre o institutie de credit este in analiza interna la Banca Nationala a Romaniei.

"Din cate stiu, Directia de reglementare si autorizare inclina sa accepte o serie de propuneri din partea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Va spun cu aceasta ocazie ca dialogul exista. De fapt, este o permanenta sa vedem cum putem regla din competentele, atributiile, si responsabilitatile noastre din domeniul reglementarii secundare in domeniul financiar-bancar", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR sustine ca, in urma discutiilor cu reprezentanti ai ARB, este posibil ca sfera de acoperire a regulamentului sa fie extinsa.

"In urma acestor discutii este posibil sa extindem sfera de acoperire a regulamentului, de exemplu sa renuntam la dispozitia prin care banca ar fi trebuit sa detina peste 60% din debitele societatii", a adaugat guvernatorul BNR.

Un proiect al BNR isi propune sa reglementeze conversia datoriilor in actiuni realizata de catre institutiile de credit.

Proiectul ar avea in vedere ipoteza conversiei ca formula de dobandire a controlului (modelul creditorului-anteprenor), deoarece institutiilor de credit li se va cere sa puna in practica un plan concret de restructurare financiara a societatii debitoare.

Conform regulamentului, institutiilor de credit le va fi permisa dobandirea de actiuni doar ca ultima solutie.

Totusi, nu este stabilit niciun criteriu prin care se poate evalua viabilitatea sau rentabilitatea optiunilor aflate la dispozitia creditorilor.

De asemenea, institutiile de credit vor fi nevoite sa elaboreze o politica generala fata de acest tip de operatiuni, semn ca va trebui ca bancile sa se conformeze unui anumit standard de comportament non-discriminatoriu.

#isarescu, #bnr, #guvernatorul bnr, #credite , #stiri BNR