BNR: Activitatea industriala ar putea stagna, diponibilizarile continua

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 10:41
863 citiri
BNR: Activitatea industriala ar putea stagna, diponibilizarile continua

Volumul productiei industriale isi va atenua panta ascendenta, nivelul relativ modest al soldului conjunctural sugerand chiar posibilitatea unei stagnari a activitatii, iar disponibilizarile de personal in industrie vor continua si luna acesata, se arata in buletinul de conjunctura din mai al BNR, potrivit NewsIn.

"Estimarile formulate de participantii la sondajul de conjunctura realizat de BNR indica faptul ca si in luna mai este putin probabila revigorarea activitatii industriale.

Pe un orizont mai indelungat, se intrevede insa posibilitatea unei ameliorari de intensitate moderata.

Lucrarile de constructii isi pastreaza evolutia sezoniera favorabila atat in luna curenta, cat si in perspectiva", se arata in studiul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, volumul productiei industriale isi va atenua panta ascendenta, nivelul relativ modest al soldului conjunctural (+3 la suta, de circa 5 ori mai scazut decat cel din aprilie) sugerand chiar posibilitatea unei stagnari a activitatii.

Portofoliul total al comenzilor in industrie isi va accelera insa rata de crestere, soldul pozitiv al opiniilor majorandu-se de aproape 4 ori fata de luna anterioara, pana la +17 la suta.

Trebuie totusi mentionat faptul ca intensitatea acestui proces nu va fi pronuntata, avand in vedere ponderea inalta a expectatiilor in sensul stabilitatii indicatorului (59 la suta), releva sonajul.

"Disponibilizarile de personal in industrie vor continua si in luna mai - sold conjunctural: -22 la suta.

Conditiile climatice favorabile vor conduce la efectuarea de noi angajari de personal in constructii (sold conjunctural: +56 la suta)", se mai spune in raportul BNR.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre ponderea opiniilor favorabile si cea a opiniilor nefavorabile. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#activitate, #industriala , #stiri BNR