BNR: activitatea din industrie si constructie, limitata de cerere

Luni, 26 Iulie 2010, ora 17:51
998 citiri
BNR: activitatea din industrie si constructie, limitata de cerere

Cererea insuficienta reprezinta principala cauza de limitare a activitatii din industrie si constructii, alti factori restrictivi fiind blocajul financiar si impactul semnificativ al ajustarilor fiscale intrate in vigoare in iulie, potrivit unui sondaj realizat de BNR in randul companiilor, potrivit Mediafax.

"Circa 43% dintre companiile industriale si 58% din numarul total al operatorilor din constructii indica deficitul de cerere drept principala cauza de limitare a activitatii. 

O influenta restrictiva continua sa exercite si blocajul financiar, incidenta acestui factor fiind mai mare in constructii - pondere de 35% fata de 17% in industrie", se arata in sondajul de conjuctura publicat luni de BNR.

Impactul semnificativ al ajustarilor de ordin fiscal, intrate in vigoare de la inceputul lunii iulie, este reclamat indeosebi de sectorul prelucrator (in proportie de 15% din totalul companiilor).

Companiile din industrie si constructii au indicat printre factorii cu impact negativ si nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare, precum si evolutia cursului de schimb.

Rezultatele sondajului realizat de BNR sugereaza mentinerea probabilitatii scazute de redresare a activitatii industriale in luna iulie, in timp ce sectorul constructiilor isi pastreaza traiectoria ascendenta atribuita, in mare masura, factorului sezonier.

Companiile au aratat ca disponibilizarile de personal in industrie vor continua si in luna iulie, dar raspunsurile firmelor sugereaza o amplitudine scazuta a acestui fenomen, in timp ce conditiile climatice favorabile vor conduce la noi angajari in constructii.

Estimarile pentru luna iulie indica majorari ale preturilor de productie atat in industrie, cat si in constructii, in timp rata profitabilitatii companiilor va ramane constanta in industrie, dar se va ameliora in termeni lunari in constructii.

Sondajul de conjunctura se bazeaza pe un esantion national reprezentativ la nivel judetean, atat ca pondere, cat si ca structura pe ramuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#bnr, #cerere, #industrie, #constructii , #stiri BNR