BNR a urcat prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%

Joi, 06 Februarie 2014, ora 12:14
1451 citiri
BNR a urcat prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%

BNR a urcat prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, cand banca centrala nu a luat in calcul cresterea accizelor din curs si inflatie, precum si acciza suplimentara la combustibili, iar pentru finalul anului 2015 a anuntat o prognoza de inflatie de 3,2%.

"Practic, putem spune ca, cu exceptia primei jumatati de an, inflatia va fi undeva intre 2% si 3%. Peste cateva zile vom primi comunicatul de la INS si lumea va vedea o inflatie de 0,6%. In martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, si se va pune sub semnul intrebarii ce spun eu acum. Vor aparea analisti care vor spune deflatie, ca BNR ar trebui sa mai reduca dobanzile. Sunt efecte statistice si nu trebuie sa le dam importanta mai mare decat au", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Prognoza de inflatie BNR incorporeaza numai date certe si nu riscuri

El a precizat ca in prognoza de inflatie BNR incorporeaza numai date certe si nu riscuri.

"Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preturile combustibililor, din curs si impactul accizei suplimentare de 7 eurocenti", a adaugat guvernatorul.

Potrivit prezentarii in sinteza a raportului trimestrial privind inflatia, un impact de 0,4 puncte in inflatia anuala va proveni din preturile la tutun si alcool.

Oficialul BNR a tinut sa puncteze ca inflatia medie anuala abia in primavara va intra in intervalul de variatie tintit.

"Ar cam trebui sa ne uitam mai mult la inflatia medie, mai ales ca avem tinta stabila multianuala. Mai exista criteriul de la Maastricht, unde toata lumea se uita la inflatia medie anuala si nu la cea anuala", a explicat Isarescu.

El a aratat ca BNR a tintit pana acum inflatia anuala, pentru ca acest indicator are mai multa relevanta pentru tendinta inflatiei, si a fost mai relevant pentru public inainte ca inflatia sa ajunga la niveluri mai mici.

"Daca cineva ma intreba pe mine cam care este inflatia in Romania voi spune ca se va misca intre 2% si 3%", a spus Isarescu.

#inflatie romania, #BNR inflatie, #isarecu inflatie , #stiri BNR