BNR a restituit mai multe tone de aur confiscat in perioada comunista

Duminica, 01 Iulie 2007, ora 22:48
1637 citiri

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a restituit in intervalul ianuarie 1990 - aprilie 2007 circa 2.686,8 kg aur confiscate abuziv in perioada comunista, din care peste doua treimi in contravaloare baneasca, potrivit raportului anual al BNR publicat vineri.

Din cele 2.686,8 kg aur, 811,4 kg au fost restituite fizic sub forma de aur fin, 216 kg au fost restituite sub forma de monede, 479,6 kg ca bijuterii sau sub alta forma si115,8 kg ca aur dentar. Pentru 1.875,4 kg aur fin, care reprezinta 69,8% din total, s-a achitat beneficiarilor contravaloarea in lei a bunurilor din aur confiscate care nu mai exista fizic, se precizeaza in raport.

Pe rolul instantelor de judecata se aflau la sfarsitul anului trecut, in vederea solutionarii, 3.260 de procese de restituire a metalelor pretioase.

In primele patru luni ale acestui an, "la Sucursala Municipiului Bucuresti au fost primite 1.092 de scrisori care urmeaza sa se constituie in actiuni de revendicare deschise la nivelul instantelor judecatoresti, precum si 163 hotarari de restituire", se mai arata in documentul mentionat.

In anul 2005, in cadrul Sucursalei Municipiului Bucuresti a BNR a fost constituit Serviciul metale pretioase, prin care s-au creat conditiile necesare pentru ca Banca Nationala a Romaniei sa poata solutiona, in termene scurte, solicitarile adresate de catre persoanele pagubite.

"Astfel, exista premisele ca restituirile estimate a se realiza in perioada care a mai ramas pana la finalizarea actiunii sa fie efectuate in mod corespunzator, asigurandu-se despagubirea tuturor persoanelor care solicita pana la sfarsitul anului 2009 restituirea obiectelor confiscate", se mai spune in raportul BNR.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)