BNR a redus dobanda pentru a preveni o depreciere abrupta a leului dupa un avans prea rapid

Vineri, 23 Februarie 2007, ora 11:50
912 citiri

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus in aceasta luna dobanda de politica monetara pentru a preveni o apreciere prea rapida a leului, care risca sa fie urmata de o depreciere abrupta, a declarat joi viceguvernatorul institutiei, Cristian Popa, citat de Reuters.

Unii analisti au declarat ca decizia surprinzatoare a BNR de a reduce, recent, dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, la 8%, pare excesiva si prematura, intrucat subevalueaza riscurile inflationiste si pune in pericol eforturile bancii de a preveni cresterea preturilor.

Popa a explicat insa ca masura BNR, care a redus efectele unei serii de majorari de dobanzi efectuate anul trecut, are ca scop evitarea riscurilor unei aprecieri prea rapide a leului.

"Nu am dorit sa existe riscul ca aprecierea excesiv de rapida a leului sa fie inversata. Unul dintre motivele care au stat la baza deciziei a fost sa prevenim stimularea exagerata a dinamicii cursului de schimb valutar", a spus el in timpul unei discutii cu analistii JP Morgan.

BNR nu este ingrijorata de un anumit nivel al cotatiei leului care, in ianuarie, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani in raport cu euro, ci de viteza cu care se schimba cursul.

Popa a apreciat ca leul va continua sa se aprecieze, iar volatilitatea monedei se va accentua.

Leul a stationat, joi, pentru a treia zi consecutiv, la nivelul de 3,38 unitati pentru un euro, sub maximul de 3,33 unitati atins in ianuarie.

In privinta tendintelor macroeconomice, Popa a spus ca avansul economic de anul trecut a fost, probabil, de circa 8%, fiind favorizat mai mult de investitii decat de cresterea consumului.

Investitiile au inceput sa aiba o contributie mai mare la cresterea industriei prelucratoare, a aratat Popa. Totusi, consumul s-a mentinut la un nivel ridicat, in contextul adaptarii populatiei si a companiilor la standardele UE.

Reuters mai aminteste ca Romania, un stat cu venituri reduse si o populatie de 22 de milioane de locuitori, a aderat la UE la 1 ianuarie.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)