BNR a platit pana in octombrie impozit la buget de un miliard de lei

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 23:58
1292 citiri
BNR a platit pana in octombrie impozit la buget de un miliard de lei

Banca Nationala a Romaniei a platit, pana in luna octombrie, impozit la bugetul de stat, 80% din profitul realizat, de aproape un miliard de lei, castigurile provenind in principal din operatiuni de piata si mai putin din administrarea rezervelor, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul a amintit ca plasamentele internationale din rezerva valutara aduc un randament de aproximativ 0,75%, mult mai scazut decat in urma cu trei ani, cand se puteau obtine rate de peste 4%, astfel ca devine mult mai profitabila vanzarea de euro pe piata valutara interna, intrucat cumpararile bancii centrale au o medie de sub 4 lei/euro.

"BNR poate sa urmareasca prin interventiile pe piata valutara si controlul lichiditatii, si consideram ca pastrarea pozitiei de creditor net in sistemul bancar este esentiala pentru a ne mentine parghiile (...)

Este foarte important sa ramanem pe pozitia de creditor, mecanismul de transmisie este mult ingreunat cand esti in pozitie de debitor", a spus Isarescu.

El a adaugat ca ar fi putut reveni in pozitia de debitor net al sistemului bancar daca Ministerul Finantelor Publice vindea in piata valuta atrasa de Trezorerie in acest an.

Finantele au atras in 2009 aproximativ 6 miliarde de euro, din transele primite de la Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, precum si din emisiunile de titluri de stat in valuta si imprumuturile in valuta de la banci.

Intreaga suma a fost preschimbata direct de banca centrala, prin emisiune monetara, pentru a se evita variatii ample ale cursului de schimb.

Totusi, BNR a vandut ulterior in piata o parte din suma atrasa de la Ministerul Finantelor, intrucat media achizitiilor de cvaluta ii oferea un castig considerabil.

Potrivit lui Isarescu, randamentul oferit de pietele internationale pentru plasamentele din rezervele valutare au scazut atat de mult, incat banca centrala inregistreaza pierderi din dobanda platita la rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale.

BNR a scazut de mai multe ori in acest an ratele platite la rezervele minime constituite la banci, iar din 24 octombrie acestea sunt de 3,69% pentru lei, 1,37% pentru valuta si 0,89% pentru dolari.

De la mijlocul acestui an, banca centrala a redus de trei ori nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii in valuta, de la 40% la 25% din pasivele in valuta ale bancilor comerciale.

Rata rezervelor minime in lei se plaseaza la 15% din pasivele bancilor comerciale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #impozit, #buget, #isarescu , #stiri BNR