BNR a platit impozit pe profit, pentru prima data in ultimii noua ani

Luni, 01 Iunie 2009, ora 00:01
1902 citiri
BNR a platit impozit pe profit, pentru prima data in ultimii noua ani

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a platit in aprilie, pentru prima data in ultimii noua ani, impozit pe profit, pe fondul unor castiguri semnificative in ultimele doua trimestre, care au contribuit la stingerea pierderii ramasa neacoperita din perioada anterioara.

"BNR nu numai ca si-a acoperit toata pierderea acumulata in ultimii ani, dar in aprilie, dupa noua ani, e prima data cand am platit impozit pe profit la bugetul de stat. Profit facem de cativa ani, insa cu profitul inregistrat acopeream piederile din perioada cand BNR a trebuit sa faca sterilizarile mari", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.

In perioada 2001-2006 BNR a inregistrat pierdere, iar pana in 2004, inclusiv, pierderea a fost acoperita din castiguri nete din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta. Profitul din anul 2007 a fost folosit pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori.

"Incepand din toamna anului trecut, trimestrul IV si trimestrul I din acest an, profiturile au fost foarte mari. Noi ne asteptam ca pe la sfarsitul anului 2009 sa trecem pe profit impozabil. Legea nu ne permite sa platim impozit pe profit pana nu acopeream pierderile pe anii anteriori (...) Cu cateva trimestre inainte au fost acoperite pierderile, ceea ce a mai ramas din pierderile de anii trecuti, si in aprilie 2009 am platit pentru prima data, din 2001, impozit pe profit. In trimestrul IV 2008 si trimestrul I 2009 profitul e chiar semnificativ", a explicat guvernatorul BNR.

Banca centrala a obtinut in 2007 un profit net de 458,46 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 4,33 miliarde de lei in anul anterior, potrivit raportului anual publicat de BNR. Situatiile financiare ale BNR sunt intocmite conform principiilor si regulilor contabile prevazute de standardele internationale de contabilitate, aplicabile bancilor centrale, recunoscute de Banca Centrala Europeana.

Banca este scutita de la plata impozitului pe profit, dar, conform legislatiei, vireaza la bugetul de stat o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperite din alte surse.

In raportul pentru 2007, BNR nota ca profitul realizat in acel an a fost repartizat integral pentru a acoperi pierderea reportata din anii anteriori, marcandu-se astfel inceputul ciclului de recuperare a pierderilor inregistrate in anii 2005 si 2006, cand diferentele din reevaluarea activelor nu au mai adus castiguri bancii centrale, pe fondul aprecierii monedei nationale.

Rezultatul de anul trecut va fi publicat in raportul BNR pentru 2008, care urmeaza sa fie depus la Parlament.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bnr, #impozit, #profit , #stiri BNR