BNR a lansat al cincilea raport asupra stabilitatii financiare

Marti, 24 August 2010, ora 18:05
1260 citiri
BNR a lansat al cincilea raport asupra stabilitatii financiare

BNR a lansat al 5-lea raport asupra stabilitatii financiare, ce evalueaza capacitatea sistemului financiar romanesc de a face fata provocarilor semnificative din ultima perioada, factorii care influenteaza performanta sistemului financiar si interactiunea acestuia cu economia reala si mediul extern, informeaza NewsIn.

Raportul prezinta provocarile semnificative cu care s-a confruntat sistemul financiar romanesc in cursul anului 2009 si prima parte a anului 2010, intr-un context marcat de persistenta contractiei economice si continuarea ajustarilor structurale, precum si robustetea sectorului bancar si capacitatea sa de a face fata socurilor, potrivit unui comunicat emis marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

De asemenea, raportul evidentiaza faptul ca evolutiile macroeconomice internationale si continuarea ajustarilor pe plan intern constituie factori importanti de presiune pe termen scurt asupra stabilitatii financiare.

Potrivit BNR, principala vulnerabilitate a sectorului bancar ramane riscul de credit, intrucat capacitatea companiilor si populatiei de a onora in bune conditii serviciul datoriei este constransa de durata prelungita si adancimea contractiei economice, precum si de gradul semnificativ de indatorare, in general, si indatorarea mare in valuta, in special, in cazul unor categorii de debitori.

De aceea, banca centrala si-a continuat si diversificat abordarea prudentiala anuntata in raportul anterior, prin asigurarea punctuala de lichiditate, supravegherea atenta a bancilor si imbunatatirea cadrului de reglementare prudentiala, se mai arata in comunicat.

Astfel, supravegherea permanenta a BNR, precum si acordul de finantare semnat de autoritati cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, alaturi de angajamentele asumate in cadrul Initiativei Europene de Coordonare Bancara de catre principalele noua banci straine cu activitate in Romania, au contribuit la asigurarea mentinerii indicatorilor de stabilitate financiara in limite corespunzatoare, potrivit BNR.

Celelalte componente ale sistemului financiar au resimtit intr-o masura importanta efectele crizei, dar riscul sistemic s-a mentinut la un nivel scazut, se mai arata in comunicat.

#bnr, #financiara, #raport, #stabilitate, #vulnerabilitati , #stiri BNR