Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a inceput sa dea bancilor aprobarile pentru noile norme de creditare a populatiei

BNR a inceput sa dea bancilor aprobarile pentru noile norme de creditare a populatiei

Unicredit Tiriac Bank a primit, miercuri, avizul BNR pentru noile norme de creditare a populatiei, insa reprezentantii bancii sustin ca impactul acestora va fi redus, multi dintre clienti putand chiar, dupa aplicarea noului regulament, sa contracteze un imprumut usor mai mare ca inainte. "Per total, peste 50% dintre clientii nostri, daca si-ar lua creditul acum, ar putea accesa o suma ceva mai mare ca inainte. Pentru o alta parte, respectiv mai putin de jumatate dintre clienti, am acorda un credit mai mic, insa nu semnificativ, cu pana la 10 - 20%. Cred ca am primit foarte repede avizul pentru ca noi am avut si inainte norme de creditare destul de restrictive. Desi BNR ne permitea un grad maxim de indatorare de 70%, pentru un credit in valuta, de exemplu, acesta nu depasea 55%", au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai bancii.


Ei spun ca au luat in calcul varianta cresterii termenului de acordare a creditelor ipotecare si imobiliare, de la 30 la 35 de ani, insa nu au luat aceasta masura, deoarece impactul ar fi fost foarte redus.


"Piata tinta este foarte mica, sunt putini oameni cu varste de 25 - 26 de ani, care sa isi permita acest tip de imprumut , sau care sa dispuna de un avans suficient", mai spun reprezentantii Unicredit Tiriac Bank .


Referitor la fisa fiscala, ei spun ca aceasta va mari perioada de aprobare a creditului si ca implica mai multa birocratie pentru clienti.


Regulamentul privind limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice publicat, pe 22 august, de banca centrala, impune bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, creditorii vor analiza capacitatea de rambursare "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", exceptie facand veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea, se precizeaza in noile norme.


Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.


Din momentul publicarii regulamentului in Monitorul Oficial, pe 22 august,

bancile comerciale cu norme proprii de creditare au avut la dispozitie 45 de zile pentru a-si adapta conditiile de creditare la noile prevederi ale regulamentului, termenul limita fiind 6 octombrie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1257 ori