Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a imprumutat bancile cu 1,625 miliarde lei, prin licitatia repo

BNR a imprumutat bancile cu 1,625 miliarde lei, prin licitatia repo


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni sase banci comerciale cu 1,625 miliarde lei (365 milioane euro) prin licitatia repo saptamanala, sub suma acordata saptamana trecuta, de 1,84 miliarde lei.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, in prezent de 5% pe an. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.

La licitatia organizata saptamana trecuta, opt banci au imprumutat 1,84 miliarde lei.

Dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au continuat sa scada luni si au ajuns la 4,51% - 5,01% pe an.

Rata dobanzii de politica monetara a coborat de martea trecuta la 5% pe an, reducerea fiind decisa luni de Consiliul de Administratie al BNR.

Incepand din luna martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 178,3 milioane lei si 7,33 miliarde lei.

In perioada octombrie 2012 - februarie 2013 banca centrala a limitat sumele imprumutate prin licitatiile repo. Reluarea plafonarii a venit intr-un moment in care cursul urcase pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei.

Volumele ridicate solicitate de banci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din suma vizata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1047 ori