Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a eliminat avansul pentru creditele destinate populatiei

BNR a eliminat avansul pentru creditele destinate populatiei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a eliminat obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul creditelor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum.

Decizia a fost luata vineri, in Consiliul de Administratie al BNR.

La sfarsitul anului trecut, banca centrala a publicat un proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care se elimina unele restrictii impuse in prezent, printre care si avansul obligatoriu de la creditele de investitii imobiliare, de minimum 25% din valoarea locuintei sau a constructiei.

De asemenea, BNR a renuntat la cerintele obligatorii privind avansul sau garantiile aduse de persoanele fizice la creditele de consum, care reprezentau 30% din valoarea imprumutului.

Normele prudentiale privind expunerea la risc fata de persoanele fizice, introduse de banca centrala in urma cu mai mult de doi ani, au fost considerate de mai multi analisti ca ineficiente, mai ales ca, pentru creditele de consum, bancile au gasit variante de evitare a restrictiilor.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 704 ori