BNR: A doua transa de la FMI ar putea merge la buget

Joi, 06 August 2009, ora 13:39
926 citiri
BNR: A doua transa de la FMI ar putea merge la buget

BNR discuta "la nivel tehnic" posibilitatea ca a doua transa din banii de la FMI sa ajunga la bugetul de stat, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand insa ca, si in acest caz, sumele respective ajung in final tot in rezerva BNR.

"Discutam tehnic acest lucru. Imprumutul de la FMI e un fel de swap, noi alimentam contul nostru in lei de la FMI si, in schimb, primim DST si o transformam in moneda convertibila. Stiu despre aceasta propunere si o echipa de la noi discuta tehnic despre cum s-ar putea face, dar in final banii ajung tot la BNR", a spus Isarescu.

El a explicat ca, in cazul in care Ministerul Finantelor Publice (MFP) va decide sa cheltuiasca banii pe plan intern va avea nevoie sa ii schimbe in lei, la Banca Nationala a Romaniei (BNR), alimentand rezerva valutara.



"Daca nu o va utiliza pe plan intern sau o va utiliza doar partial, va scuti rezerva de bani din care se fac platile externe ale statului", a spus Isarescu.

El a adaugat ca, in contextul actual, crede ca "reluarea cresterii economice implica un dozaj de injectie monetara bine cantarit, gradual, echilibrat in economia romaneasca si atunci impactul nu va fi inflationist, ci de incurajare a cresterii si de reducere a blocajelor, mai ales daca Guvernul, statul isi va onora toate platile scadente si va evita arieratele".

Presedintele Traian Basescu declara, miercuri seara, la postul public de televiziune, ca joi va avea o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), precizand ca va incerca sa obtina de la Fond dreptul ca a doua transa din imprumutul contractat de Romania sa mearga catre bugetul de stat, si nu la BNR.

#bnr, #transa, #fmi, #buget, #fmi , #stiri BNR