BNR a crescut prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,4% la 3,6%

Luni, 07 Februarie 2011, ora 11:56
898 citiri
BNR a crescut prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,4% la 3,6%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%, anunta Mediafax.

Tinta de inflatie pentru acest an este de 3% plus/minus un punct procentual.

In ceea ce priveste inflatia inregistrata in ultimul trimestru al anului trecut, Isarescu a mentionat ca rata a evoluat conform asteptarilor, situandu-se semnificativ peste intervalul de variantie tintit de BNR in principal din cauza majorarii TVA.

"In trimestrul patru (din 2010 - n.r.) am avut in continuare efecte de runda intai, care s-au concretizat in principal in pretul energiei termice, care are o pondere importanta in cosul de consum. Am mai observat o crestere destul de alerta a preturilor la unele produse alimentare si majorarea preturilor la carburanti pe fondul cresterii semnificative a cotatiilor internationale si a intaririi cursului dolarului fata de euro si, ca urmare, si fata moneda nationala", a explicat guvernatorul BNR.

El a precizat ca pentru temperarea inflatiei a actionat in primul rand persistenta deficitului de cerere.

De asemenea, nu au mai existat presiuni inflationiste din partea costurilor cu forta de munca, iar cursul de schimb a fost relativ stabil.

Potrivit INS, rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii.

Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual.

Rata anuala a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%.

Pentru 2010, banca centrala a revizuit de mai multe ori prognozele de inflatie, in contextul in care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

 

#inflatie, #rata inflatiei, #bnr, #isarescu, #preturi, # cosul de consum , #stiri BNR