BNR a creditat bancile cu 1 miliard de lei pe zi

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 09:20
959 citiri
BNR a creditat bancile cu 1 miliard de lei pe zi

Bancile romanesti s-au imprumutat cu peste 30,4 miliarde lei, aproximativ 7,19 miliarde euro, in ianuarie, apeland la facilitatea de credit lombard oferita de BNR, potrivit datelor bancii centrale.

Suma imprumutata in ianuarie este de aproape trei ori mai mare decat cea accesata in luna decembrie a anului trecut. Valoarea reprezinta, totodata, cel mai ridicat nivel de la varful din octombrie, cand Banca Nationala a Romaniei a fost nevoita sa injecteze masiv lichiditati in piata, scrie Business Standard.

In octombrie a avut loc atacul speculativ asupra leului, cand, pentru prima data in istoria pietei interbancare, unele banci nu si-au inchis pozitiile din lipsa de lei, dobanzile la lei au explodat, iar BNR a lasat piata fara lichiditati, fortandu-i pe speculatori sa-si inchida pozitiile pe minus.

Incepand de atunci, BNR a creditat net sistemul, situatie care se va mentine si in lunile urmatoare, cand volumul creditelor contractate de banci de la banca centrala va creste substantial, potrit estimarilor analistilor din piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #bnr, #creditare, #valoare , #stiri BNR