Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a atras un miliard lei din oferta bancilor de aproape 9,23 miliarde lei

BNR a atras un miliard lei din oferta bancilor de aproape 9,23 miliarde lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, un miliard lei (295,9 milioane euro), adica aproape o zecime din oferta celor 28 banci prezente la licitatie, sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,75%, a spus dealerul Bancpost Cristina Iacob, pentru NewsIn.

"Banca centrala a atras la licitatia de luni pentru depozitele la o luna un miliard lei, reprezentand doar 10,84% din suma oferita de banci. Din aceasta cauza, dobanzile la depozitele overnight au scazut usor de la 7,5-8,5% pe an, cat erau in prima parte a zilei, la 6,5-7,5% pe an si e posibil sa mai scada, din cauza surplusului de lei din piata", a spus dealerul Bancpost.

Luni au ajuns la scadenta si titlurile de 2 miliarde lei emise in urma cu o luna de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si pentru ca BNR a atras doar un miliard lei la licitatie, diferenta, tot de un miliard lei, a ramas in piata, a explicat Iacob.

Faptul ca la licitatie au participat 28 de banci din cele 38 din piata bancara romaneasca arata ca foarte multe banci au lichiditati in exces in momentul de fata, a mai spus dealerul Bancpost.

Banca centrala a atras 2 miliarde lei la licitatia de saptamana trecuta, iar suma "sterilizata" de BNR a fost tot partiala. In aceasta saptamana, nu va fi scadent nici un depozit la o luna al BNR pentru ca banca centrala nu a organizat licitatie pentru asemenea depozite in urma cu o luna.

BNR a refuzat sa mai atraga, din decembrie 2006, toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna. Banca centrala a vrut ca, in acest fel, sa tempereze intrarile in tara a valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului de la sfarsitul anului trecut, sustin bancherii.

Cursul oficial afisat, luni, de banca centrala, arata un nivel de 3,3789 lei/euro, respectiv o apreciere a leului cu 88 lei vechi fata de euro (0,26%), comparativ cu nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, cand BNR a afisat un curs de 3,3877 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 7,31% pe an la depozitele atrase (BUBID), cu 0,43 puncte procentuale mai mult decat vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,38% pe an, cu 0,47 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 584 ori