BM cere supravegherea sistemului financiar sub tutela BNR

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 10:07
1108 citiri
BM cere supravegherea sistemului financiar sub tutela BNR

Banca Mondiala va discuta cu autoritatile de la Bucuresti infiintarea uneia sau a mai multor agentii sub conducerea BNR si a Ministerului de Finante, prin care ar urma sa fie supravegheat intregul sistem financiar, a declarat in cadrul unui interviu Orsalia Kalantzopolous, directorul departamentului Bancii Modiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europei si Asiei Centrale.

 

“Avem in prezent un pachet de aproximativ 15 masuri de politica fiscala si monetara pe care le discutam cu oficialii romani. Dintre acestea vom alege aproximativ cinci-sase masuri care ar urma sa fie discutate in Consiliul de primavara, la care vor participa si reprezentanti ai Guvernului roman”, a explicat Orsalia pentru Business Standard.

Potrivit acesteia, pe 25 aprilie se va stabili un acord informal intre Guvernul roman si oficialii BM, pe tema masurilor de politica monetara si fiscala.

“Noi vom furniza cele mai bune practici si optiuni pentru ca supravegherea intregului sistem financiar sa se faca asa cum trebuie. Aici vorbim si despre banci, companii de asigurari, piata de capital sau sistemul privat de pensii, domenii in care, pana acum, supravegherea BNR nu era bine dezvoltata”, a declarat Orsalia.

Banca Mondiala va acorda Romaniei imprumutul de un miliard de euro sub forma a trei credite individuale, primele doua dintre acestea urmand sa intre in Trezorerie pentru finantarea deficitului bugetar anul acesta, in luna iulie, respectiv luna decembrie a acestui an.

Din pachetul total de finantare externa, in valoare de 19,5 mld. euro, cei mai multi bani vin de la FMI - circa 13 mld. euro care urmeaza sa ia calea bancii centrale, pentru stabilizarea cursului de schimb, dar si pentru eliberarea din rezervele minime obligatorii a unor sume catre bancile comerciale, in scopul reluarii creditarii.

#banca, #credite, #externa, #financiar, #finantare, #mondiala, #sistem , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  9. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  10. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei