Banca Mondiala va discuta cu autoritatile de la Bucuresti infiintarea uneia sau a mai multor agentii sub conducerea BNR si a Ministerului de Finante, prin care ar urma sa fie supravegheat intregul sistem financiar, a declarat in cadrul unui interviu Orsalia Kalantzopolous, directorul departamentului Bancii Modiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europei si Asiei Centrale.
“Avem in prezent un pachet de aproximativ 15 masuri de politica fiscala si monetara pe care le discutam cu oficialii romani. Dintre acestea vom alege aproximativ cinci-sase masuri care ar urma sa fie discutate in Consiliul de primavara, la care vor participa si reprezentanti ai Guvernului roman”, a explicat Orsalia pentru Business Standard.
Potrivit acesteia, pe 25 aprilie se va stabili un acord informal intre Guvernul roman si oficialii BM, pe tema masurilor de politica monetara si fiscala.
“Noi vom furniza cele mai bune practici si optiuni pentru ca supravegherea intregului sistem financiar sa se faca asa cum trebuie. Aici vorbim si despre banci, companii de asigurari, piata de capital sau sistemul privat de pensii, domenii in care, pana acum, supravegherea BNR nu era bine dezvoltata”, a declarat Orsalia.
Banca Mondiala va acorda Romaniei imprumutul de un miliard de euro sub forma a trei credite individuale, primele doua dintre acestea urmand sa intre in Trezorerie pentru finantarea deficitului bugetar anul acesta, in luna iulie, respectiv luna decembrie a acestui an.
Din pachetul total de finantare externa, in valoare de 19,5 mld. euro, cei mai multi bani vin de la FMI - circa 13 mld. euro care urmeaza sa ia calea bancii centrale, pentru stabilizarea cursului de schimb, dar si pentru eliberarea din rezervele minime obligatorii a unor sume catre bancile comerciale, in scopul reluarii creditarii.