Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bloomberg: BNR a cheltuit aproape un miliard de euro pentru a proteja leul

Bloomberg: BNR a cheltuit aproape un miliard de euro pentru a proteja leul


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pe pietele valutare pentru a sustine cursul de schimb al leului dupa ce ingrijorarile cu privire la efectele cresterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflatiei si bugetului au dus leul la un minim istoric, transmite Bloomberg.

Potrivit unui oficial de la BNR care a dorit sa isi pastreze anonimatul, banca centrala a cheltuit aproape un miliard de euro din rezervele sale valutare pentru interventii pe piata. Aceste interventii au dus la cel mai mare declin al rezervelor valutare de dupa luna iunie 2018.

O moneda slaba are un impact direct imediat asupra preturilor, care in Romania au inregistrat cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana dupa ce precedentul Guvern a redus taxele si a majorat salariile pentru angajatii din sectorul de stat.

Purtatorul de cuvant de la BNR, Dan Suciu, a declarat ca banca nu face niciodata comentarii cu privire la interventiile sale pe pietele valutare.

In trecut, BNR a intervenit rapid la fluctuatiile valutare pentru a-i proteja pe cei cu credite in euro si a evita ca aceste fluctuatii sa se rasfranga asupra preturilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a spus in mod repetat ca fluctuatiile cursului de schimb de pana la 5% nu sunt un motiv de ingrijorare.

Rezervele valutare ale Romaniei se situeaza la peste 38 miliarde euro, acestea putand fi utilizate in orice moment pentru protejarea monedei. Aceste rezerve s-au diminuat cu 1,2 miliarde euro numai in luna noiembrie 2019, atat ca urmare a interventiilor Bancii Nationale dar si a platilor efectuate pentru achizitionarea de rachete Patriot potrivit unui contract semnat cu SUA, a declarat oficialul BNR citat de Bloomberg.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 5202 ori
Citeste mai multe despreinterventie BNR leu Bloomberg BNR leu