Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Biroul de Credit se asteapta ca, dupa decizia BNR, mai multe banci sa raporteze date

Biroul de Credit se asteapta ca, dupa decizia BNR, mai multe banci sa raporteze date

Directorul general al Biroului de Credit, Serban Iepure a declarat luni, la The Money Channel ca, in urma masurii BNR de a elimina plafonul de indatorare, se asteapta ca mai multe banci sa dea informatie pozitiva la Biroul de Credit cu privire la gradul de indatorare al clientilor.

Serban Iepure crede ca decizia Bancii Centrale se va reflecta cu siguranta in activitatea Biroului de Credit "in primul rand, in mod direct", deoarece se vor primi mai multe solicitari de eliberare a rapoartelor de credit, "pentru ca un prim filtru pana acum, inaintea informatiilor pe care Biroul de Credit le detinea, o constituia incadrarea accea a veniturilor in gradul de indatorare".

"Dupa parerea mea, este o decizie pozitiva si inclusiv din punctul de vedere al Biroului de Credit, nu ma astept ca acum bancile sa se relaxeze total si sa acorde credite cu mare larghete, ci ma astept ca sa-si asume singure si sa cantareasca singure riscul", a spus directorul general al Biroului de Credit in legatura cu eventualele decizii pe care bancile comerciale le-ar putea lua dupa eliminarea plafonului de indatorare. Totusi, Serban Iepure se asteapta ca activitatea de creditare sa creditare sa creasca "intr-o oarecare masura".

In ceea ce priveste planul de scoring, pe care Biroul de Credit ar urma sa-l elaboreze, Serban Iepure a spus ca "este un proiect ulterior extinderii de informatie pozitiva la Biroul de Credit, fiindca de plecarea cu un scoring bun al Biroului de Credit depinde extinderea raportarii de informatie pozitiva". Momentan proiectul de scorring nu are un calendar implementat, dar Iepure este de parere ca acest proiect ar putea fi implementat in anul 2008.

Pe de alta parte, publicarea sau nepublicarea restantelor la credite nu tine neaparat de masura BNR, a explicat Serban Iepure. El a tinut sa precizeze ca aceasta este "o politica a Birolului de Credit, care va fi aplicata in continuare intr-un fel sau celalalt", iar bancile care sunt participante la Biroul de Credit vor primi in fiecare luna un raport statistic.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 761 ori