BCR: "Vom vedea reduceri de dobanzi foarte curand"

Joi, 07 Mai 2009, ora 09:31
1613 citiri
BCR: "Vom vedea reduceri de dobanzi foarte curand"

"Varful de dobanzi a fost atins lunile trecute.De acum incolo ele vor scadea, treptat. Vom vedea reduceri de dobanzi foarte curand"

BNR a scazut dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 9,5%. Bancile vor ieftini creditele in lei, insa numai dupa calendarul din contracte.

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a luat prin surprindere mediul bancar miercuri si a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pana la 9,5%, ceea ce inseamna ca bancile se pot imprumuta acum si mai ieftin de la BNR.

Daca pentru bancheri vestea buna intra in aplicare in cel mai scurt timp posibil, populatia va mai avea ceva de asteptat pana sa se bucure si ea, la randul ei, de rate mai mici si credite mai ieftine.

"Este o surpriza placuta (decizia BNR, n.r.). Piata nu se astepta. Asta inseamna ca BNR se simte confortabil cu atingerea tintei de inflatie si ca iau masuri pentru a asigura echilibrul macroeconomic, respectiv reluarea creditarii in lei", ne-a declarat Lucian Anghel, economist-sef BCR.

A trecut vremea dobanzilor mari

"Varful de dobanzi a fost atins lunile trecute. De acum incolo ele vor scadea, treptat.

Vom vedea reduceri de dobanzi foarte curand", spune Anghel. De ce intarzie bancile sa reduca dobanzile? Pentru ca asa scrie in contractele de credit.

Decizia BNR influenteaza numai creditele in lei, a caror dobanda este calculata, aproape de catre toate bancile, dupa Robor, respectiv dobanda la care se imprumuta intre ele in lei bancile din Romania pe anumite termene (pe o luna, trei, sase, un an). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #credite, #dobanzi, #inflatie , #stiri BNR