Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR prognozeaza scaderea dobanzii cheie abia la inceputul lui 2014

BCR prognozeaza scaderea dobanzii cheie abia la inceputul lui 2014


BNR va mentine constanta dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013, dar aceasta va fi redusa in primul trimestru al lui 2014, estimeaza BCR in raportul sau "Romania in 2013".

Chiar daca rata cheie a dobanzii se va mentine constanta in acest an, lichiditatea suplimentara pe care BNR o va furniza pietei va duce la o reducere treptata a dobanzilor interbancare.

Deciziile Barclays si JPMorgan de a include obligatiunile romanesti in lei in indicii pietelor emergente incepand din martie au condus atat la o crestere a cererii pentru obligatiunile guvernamentale in lei, cat si la o apreciere puternica a leului.

BCR considera ca acest val brusc de optimism se va diminua treptat pe parcursul anului, iar cursul de schimb euro/ RON va fi de 4,35 in martie si 4,4 in decembrie 2013, tinand cont de platile pe care trebuie sa le faca atat BNR, cat si Ministerul de Finante.

Astfel, cele doua institutii trebuie sa ramburseze FMI 5,2 miliarde de euro, iar Ministerul de Finante mai trebuie sa plateasca 1,8 miliarde de euro catre investitorii privati odata cu scadenta unor obligatiuni.

In plus, BNR va continua politica sa de flotare controlata a cursului de schimb si nu va permite o apreciere a leului sub 4,3 datorita riscurilor implicate de o astfel de miscare brusca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1389 ori