Basescu: Politicienii nepregatiti se agita ca statul roman s-a imprumutat

Marti, 30 Iunie 2009, ora 19:15
1268 citiri
Basescu: Politicienii nepregatiti se agita ca statul roman s-a imprumutat

Seful statului le-a spus constructorilor, marti, la intalnirea de la Ministrul Transporturilor, ca vor vedea "politicieni nepregatiti cum se agita cum statul roman s-a imprumutat si da banii la bancile comerciale prin eliberarea din rezerva", in realitate acestea avand banii proprii in rezerva BNR.

"Ii veti vedea pe toti politicienii nepregatiti cum se agita cum statul roman s-a imprumutat si da banii la bancile comerciale prin eliberarea din rezerva", le-a atras atentia seful statului constructorilor.

"Trebuie sa stiti ca bancile comerciale au bani, banii lor in rezerva Bancii Nationale. Sunt 12 miliarde de euro si lei, echivalentul a alte sase miliarde", a spus presedintele.

Seful statului a adaugat ca in rezerva Bancii Nationale erau banii bancilor comerciale, "iar in situatii de criza Banca Nationala si-a stabilit o politica de a substitui banii bancilor comerciale cu bani de la Fond, in asa fel incat treptat sa elibereze bancilor banii de care are nevoie economia".

"Deci, Romania nu s-a indatorat, decat face ceea ce este normal sa faca in momente de criza: da bancilor comerciale banii inapoi pe o cadenta care sa convina economiei romanesti. Dar aici, la dumneavoastra, se inchide cercul...la beneficiarii banilor pe care ii elibereaza Banca Nationala", a comentat seful statului.

Romania nu va putea iesi singura din criza

Basescu a mai afirmat ca Romania nu va putea iesi singura din criza, ci odata cu celelalte tari, mentionand ca aceasta este generata in primul rand de reducerea capacitatii de export pe pietele care sunt in criza.

"Romania nu va putea iesi singura din criza . Obiectivul nostru, acum, este sa micsoram cat mai mult efectele crizei", a spus presedintele.

"Romania va iesi din criza odata cu celelalte tari sau la o anumita perioada. Dupa ce ies Statele Unite, dupa ce iese Germania, Franta, Marea Britanie, va iesi si Romania din criza, pentru ca aceasta criza este generata in primul rand de reducerea capacitatii noastre de a exporta pe pietele care sunt in criza", a spus el, adaugand ca, pe de alta parte, si populatia a devenit mai atenta cu resursele ei.

"Deci, ceea ce noi incercam sa facem este sa diminuam efectele crizei, iar povestea cu sa ne scoata Guvernul, sa ne scoata Basescu, sa ne scoata Dumnezeu din criza singuri, este o poveste.

Realitatea este ca vom iesi din criza odata cu economia globala si nu inainte. Iar obiectivul nostru este sa diminuam efectele crizei si sa cheltuim cat mai putini bani in diminuarea efectelor crizei. Romania nu se poate imprumuta cu sume uriase pe care sa le arunce in criza, dupa care sa fie in dificultate, sa-si blocheze cresterea economica, pentru ca are de platit datorii", a mai spus seful statului.

#basescu, #criza, #sindicate, #somaj , #stiri BNR