Bancnota de 200 RON, pusa in circulatie de BNR la 1 decembrie

Joi, 13 Aprilie 2006, ora 01:02
1212 citiri

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ieri ca aceasta decizie a fost luata deoarece valoarea bancnotei se apropie de nivelul mediu al unei retrageri la bancomat, respectiv 270 RON.Dimensiunile bancnotei se situeaza intre cele ale bancnotei de 100 RON si cele ale bancnotei de 500 RON. Pe aversul bancnotei se afla imaginea poetului Lucian Blaga, iar pe revers imaginea statuetei neolitice A"Ganditorul de la HamangiaA".

Banca Nationala a Romaniei va introduce in circulatie, incepand cu data de 1 decembrie 2006, o bancnota de 200 RON (doua milioane de lei vechi), a anuntat intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Banca Centrala a luat aceasta decizie deoarece valoarea noii bancnote se apropie de nivelul mediu al unei retrageri la bancomat, respectiv 270 RON. Nu in ultimul rand, masura a fost luata pentru obisnuirea populatiei cu structura insemnelor euro in perspectiva introducerii monedei unice europene. Dimensiunile bancnotei se situeaza intre cele ale bancnotei de 100 RON si cele ale bancnotei de 500 RON. Pe aversul bancnotei se afla imaginea poetului Lucian Blaga, iar pe revers imaginea statuetei neolitice A"Ganditorul de la HamangiaA"

Vechile bancnote nu vor mai circula de la 1 octombrie

Banca Nationala a anuntat, de asemenea, ca nu va mai pune in circulatie bancnote nedenominate, incepand cu luna octombrie a acestui an.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, bancnotele vechi de 500.000 de lei si un milion de lei vor mai fi puse in circulatie pana la sfarsitul lunii septembrie, iar incepand cu 1 decembrie va fi pusa in circulatie o noua bancnota de 200 RON (2.000.000 lei). Bancnotele de 10.000 de lei si de 50.000 de lei au mai fost eliberate de BNR doar pana in decembrie 2005, iar bancnota de 100.000 lei a fost emisa pana in martie 2006. A'A'Au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote vechi decat ne-am propus initial. Am solicitat ca furnizarea de insemne monetare sa devanseze livrarile, fiind suplimentate cantitatile de masa monetara contractate pentru 2006A", a spus Mugur Isarescu.Ponderea leului nou in totalul monedei puse in circulatie de BNR este, in prezent, intre 58 si 85%, iar vizibilitatea RON in sistemul bancar este de aproximativ 50%. Din iulie, ponderea RON in sistemul bancar va fi de 75%, iar din decembrie, de 100%.

La sfarsitul lunii martie, erau emise in bancnota noua 71% din bancnotele echivalente cu un RON aflate in circulatie, 75% din bancnotele echivalente cu cinci RON, 43% din cele echivalente cu zece RON, 33% din cele echivalente cu 50 RON si aproximativ 40% din cele echivalente cu 100 RON. Potrivit calendarului denominarii, in perioada 1 martie 2005 - 30 iunie 2005, preturile au fost afisate atat in ROL, cat si in ROL.

La 1 iulie 2005, a fost lansata noua emisiune monetara cu leul denominat.

In perioada 1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006, cele doua emisiuni monetare vor circula in paralel. Incepand cu 1 ianuarie 2007, se vor putea preschimba insemnele monetare vechi ramase la populatie pe termen nelimitat la Banca Nationala a Romaniei, respectiv pe termen limitat la institutiile de credit nominalizate de BNR. Hotararea ulterioara a guvernului de a extinde pe termen nelimitat preschimbarea monedei ROL in moneda RON aar putea sa duca la delasare, considera Isarescu, astfel incat dupa un an de la incheierea denominarii procesul de retragere a monedei vechi sa fie incheiat doar in masura de 90%.

Inflatia nu este influentata de cresterea masei monetare

In perioada 1 iulie 2005 - 21 martie 2006 au fost puse in circulatie 324 de milioane RON, in noua emisiune monetara, in moneda metalica, in cantitate de 1.213 tone si 306 milioane RON in bancnote, in cantitate de 300 de tone. A"Remonetizarea economiei a condus la cresterea numerarului, la sfarsitul lui 2005, cu 37% peste nivelul programat. In 2006, majorarea masei monetare va ajunge la aproximativ 46%A", a precizat guvernatorul. Ponderea masei monetare in Produsul Intern Brut da masura inflatiei, a aratat guvernatorul, explicand posibilul efect al cresterii masei monetare. A'A'Cresterea masei monetare nu inseamna ca vom avea inflatie. In tarile cu stabilitate economica masa monetara creste, in timp ce inflatia scade, iar noi ne gasim intr-o asemenea perioada pozitivaA'A', a explicat guvernatorul.

Denominarea nu a generat cheltuieli suplimentare

A"Daca nu introduceam aceasta noua emisiune monetara, in doi-trei ani depaseam cheltuielile cu denominarea, prin cheltuielile generate de circulatia bancnotelor vechiA", a mai spus Isarescu.

Bancnota nu a fost introdusa odata cu celelalte bancnote RON pentru a esalona costurile denominarii pe parcursul a doi ani, respectiv 2005 si 2006. A"Nu exista nici o legatura intre noua emisiune si inflatieA", a subliniat Isarescu.A"A'Cred ca tendinta de apreciere a monedei nationale va sustine dezinflatia si ne va conduce catre Uniunea Europeana, respectiv catre moneda euroA", a mai spus guvernatorul.

Cronica Romana

Directnews - cel mai dinamic site de stiri si comentarii online. Intra, citeste si voteaza cele mai interesante articole. Tu esti editorul!